Чому вживання солі небезпечне та чим її замінити

Центр громадського здоров’я порадив відмовитися від солі й розповів, чим можна її замінити.

Так, у пресслужбі ЦГЗ розповіли, що натрій, який міститься в солі, є важливим для нормальної роботи людського організму, проте його надлишок у раціоні може призводити до високого артеріального тиску, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

У відомстві нагадали, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше за 5 грамів солі на день — це неповна чайна ложка. Однак за статистикою, звичайна людина вживає двічі більше.

“Окрім звичайної білої солі, яку ми використовуємо під час приготування їжі, багато натрію також міститься в хлібі, макаронних виробах, напівфабрикатах, готових соусах та в сухих сніданках”, — розповіли у Центрі.

Там підкреслили, що відмова від солі не означає, що “доведеться їсти прісну та несмачну їжу”. Підсилити смак можуть різноманітні спеції, трави та зелень.

“Чудова ідея для подарунка — придбати мамі набір різних приправ без солі для готування”, — вважають у відомстві.

Якщо ж людина зовсім не може відмовитися від солі, її можна скоротити таким чином:

  • не соліть страви під час приготування, лише готову їжу;
  • не тримайте сільничку на обідньому столі;
  • відмовтеся від солоних перекусів;
  • обирайте продукти з низьким вмістом натрію.

Джерело

Поділись


Новини партнерів