Центр громадського здоров’я порадив відмовитися від солі й розповів, чим можна її замінити.
Так, у пресслужбі ЦГЗ розповіли, що натрій, який міститься в солі, є важливим для нормальної роботи людського організму, проте його надлишок у раціоні може призводити до високого артеріального тиску, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
У відомстві нагадали, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше за 5 грамів солі на день — це неповна чайна ложка. Однак за статистикою, звичайна людина вживає двічі більше.
“Окрім звичайної білої солі, яку ми використовуємо під час приготування їжі, багато натрію також міститься в хлібі, макаронних виробах, напівфабрикатах, готових соусах та в сухих сніданках”, — розповіли у Центрі.
Там підкреслили, що відмова від солі не означає, що “доведеться їсти прісну та несмачну їжу”. Підсилити смак можуть різноманітні спеції, трави та зелень.
“Чудова ідея для подарунка — придбати мамі набір різних приправ без солі для готування”, — вважають у відомстві.
Якщо ж людина зовсім не може відмовитися від солі, її можна скоротити таким чином:
- не соліть страви під час приготування, лише готову їжу;
- не тримайте сільничку на обідньому столі;
- відмовтеся від солоних перекусів;
- обирайте продукти з низьким вмістом натрію.