До загальноприйнятих вимог збереження здоров’я, таких як не курити, більше рухатися, не зловживати алкоголем, треба додати ще одну, впевнені вчені
Важливе відкриття
Американські вчені провели ряд досліджень роботи серця і прийшли до несподіваного висновку. Отриманий результат їх шокував і зажадав коригування загальноприйнятих фраз про «секрет довгого і здорового життя».
Виявилося, що в групу ризику передчасної смерті необхідно включати тих, у кого діагностовано низький рівень омега-3 жирних кислот. Автори досліджень впевнені, що цей фактор не менш важливий, ніж куріння, яке в середньому укорочує життя людини на 4 роки.
Хто в групі ризику?
До несподіваного висновку вчені прийшли, уважно вивчивши дані медичних досліджень і спостережень більше 2500 чоловік у віці від 66 до 73 років.
З’ясувалося, що на смертність від серцево-судинних захворювань впливає рівень жирних кислот класу омега 3 в плазмі або мембранах червоних кров’яних тілець, еритроцитів. Чим їх більше, тим міцніші судини.
Зокрема, люди з найвищим індексом омега-3 приблизно на 33 відсотки менше схильні до ризику смерті протягом наступних років в порівнянні з людьми з найнижчим значенням цього індексу.
Все можна виправити
Однак є і хороша новина – навіть якщо нинішні показники не радують ні вас, ні лікарів, ще не пізно все виправити. Допоможе в цьому спеціальна дієта – зі збільшенням частки продуктів, багатих омега-3 кислотами. Коли підніметься рівень важливих кислот в організмі, підростуть і шанси стати довгожителем.
Так, у жителів Японії середній індекс омега-3 перевищує 8 відсотків, очікувана тривалість життя приблизно на п’ять років більша, ніж в Сполучених Штатах, де середній індекс омега-3 – близько 5 відсотків.
Так що, якщо хочете довше жити і не знати проблем з серцем і судинами, їжте більше червоної риби, насіння льону, волоських горіхів і інших продуктів, в яких багато важливих омега-3 кислот.