Кава знижує ризик захворювань печінки

Дослідники оцінили дані про стан здоров’я 495 585 людей, за якими спостерігали в середньому 10 років.

78 відсотків групи вживали мелену каву з кофеїном, розчинну каву або каву без кофеїну, а 22 відсотки не вживали цей напій.

Протягом усього дослідження було зареєстровано 3600 випадків хронічного захворювання печінки або стеатозу – скупчення жиру в печінці.

Також було зареєстровано 184 випадки гепатоцелюлярної карциноми, раку печінки.

У тих, хто вживав каву в дослідженні, ризик розвитку хронічного захворювання був знижений на 21 відсоток, а ризик ожиріння печінки – на 20 відсотків.

В учасників дослідження, які пили каву, також на 49 відсотків знизився ризик смерті від хронічного захворювання.

Користь для здоров’я була найбільш помітною серед тих, хто пив мелену каву з кофеїном. Хоча розчинна кава і кава без кофеїну були пов’язані з користю для здоров’я, мелена кава мала найбільший вплив.

За словами дослідників, саме вона містить найвищий рівень кохвеолу і кафестолу – двох інгредієнтів, які, як вважається, захищають від хвороб печінки.

Користь для здоров’я стабілізувалася від чотирьох до п’яти чашок кави в день.

Дослідники говорять, що каву потенційно можна використовувати як доступний спосіб знизити ризик розвитку захворювань печінки.

Поділись


Новини партнерів