Кардіолог сказав, з яким тиском варто «бити тривогу»

В Україні кожен третій-четвертий громадянин має підвищений артеріальний тиск.
Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла лікар-кардіолог кардіодиспансерного відділення Житомирського обласного медичного консультативно-діагностичного центру Світлана Гаркуша.

«В Україні у кожного третього-четвертого пересічного громадянина відзначається підвищений артеріальний тиск. При тому, що майже в кожній сім’ї є апарат для вимірювання тиску, а також можна виміряти тиск у будь-якому медичному закладі, в аптеках, у більшості випадків він вимірюється, коли виникають прояви артеріальної гіпертензії й такі симптоми як головний біль, запаморочення, загальна слабкість, болі в серці, пришвидшене серцебиття», – зазначила Гаркуша.

Лікар наголошує, що варто звернутися до фахівця, якщо при вимірюванні рівень тиску 140/90 мм рт.ст і вище, та постійно приймати гіпотензивні препарати. При цьому, консультація лікаря необхідна навіть за відсутності скарг.

За її словами, у людей схильних до пониженого тиску, він із з віком все одно починає підніматися, тому що сповільнюються обмінні процеси, а на судини впливають нераціональне харчування, хронічний стрес, гіподинамія, надлишкова маса тіла, підвищені рівні холестерину, глюкози у крові.

«У 75% пацієнтів, які мають артеріальну гіпертензію, констатується підвищений холестерин у крові», – констатує кардіолог.

Ефективності лікування і профілактики підвищеного тиску сприяють нормалізація показників ліпідограми, цукру крові, ваги, індексу маси тіла, дотримання дієти, в якій переважають овочі, фрукти, клітковина, злаки, в достатній кількості калій, магній, вітаміни групи В.

Джерело

Поділись


Новини партнерів