Шкідлива їжа не завжди є причиною зайвої ваги

Дослідження підтвердило, що їжа, яка шкодить організму однієї людини, може принести користь іншій. Усе залежить від змін рівня цукру у крові.

Таким чином, співробітники Інституту Вейцмана пояснили, чому деякі люди споживають велику кількість шкідливих продуктів харчування, але при цьому можуть втрачати вагу та залишатись здоровими.

Під час проведення експерименту добровольці повинні були їсти різні види їжі. Вчені, у свою чергу, уважно стежили за стрибками показників рівня цукру у крові учасників дослідження.

Експерти відмітили, що їх головним завданням стало розуміння того, наскільки у кожного добровольця підвищується рівень глюкози після їжі. Відомо, що постійне збільшення рівня глюкози сприяє порушенням обміну речовин, розвитку ожиріння та діабету. У дослідженні прийняли участь 800 людей.

У ході дослідів вчені відстежили індивідуальні реакції добровольців на більше ніж 46 000 продуктів. Виявилось, що люди по-різному реагують на одні і ті ж продукти харчування, які мають однаковий глікемічний індекс. Саме цей індекс демонструє, наскільки великі стрибки рівня глюкози викликає та чи інша їжа. До продуктів з високим глікемічним індексом зачисляють такі шкідливі солодощі, як торти, морозиво та тістечка. Тим не менш, у деяких учасників експерименту споживання даних продуктів не викликало підвищення показників рівня цукру у крові.

Водночас йогурт або фрукти, які вважаються дієтичними продуктами, навпаки ставали причиною збільшення показників глюкози у тих же добровольців.

Спеціалісти прийшли до висновку, що на індивідуальну відповідь організму людини впливає також те, наскільки добре певні продукти поєднуються. У 3/4 учасників, коли вони з‘їдали хліб з маслом, рівень цукру у крові піднімався менше, ніж у тому випадку, коли вони їли хліб. У інших спостерігалась протилежна реакція. На реакцію людини може також впливати її спосіб життя, сон, фізична активність, стан здоров‘я і навіть склад мікрофлори кишечника.

Ізраїльські експерти стверджують, що такий популярний фактор, як глікемічний індекс, підходить далеко не всім людям. Людина, котра протягом тривалого періоду часу не може позбутися від зайвої ваги, споживаючи їжу з низьким індексом, повинна змінити раціон, щоб пришвидшити обмін речовин.

Джерело

Поділись


Новини партнерів