Вчені знайшли докази довічного імунітету до коронавірусу

Вчені пояснили відсутність імунітету до COVID-19 у перехворілих 

У перші місяці з’явилися тривожні дані про те, що імунітет після перенесеного коронавірусу може тривати всього кілька місяців. Автори нового дослідження вивчили кістковий мозок пацієнтів, що перехворіли COVID-19 і виявили клітини імунної пам’яті, які, ймовірно, можуть захищати від повторного зараження протягом усього життя.

Відомо, що нейтралізуючі антитіла до коронавірусу досить швидко зменшуються, що і викликало побоювання вчених про недовговічність гуморального імунітету і ризик повторного зараження. Дослідники з Медичної школи Вашингтонського університету зосередилися на вивченні плазматичних клітин кісткового мозку, які можуть зберігатися протягом всього життя і виробляти нові антитіла до перенесеної інфекції.

У дослідженні взяли участь 77 добровольців, які перенесли COVID-19, більшість з них – в легкій формі. Кожен з них здавав зразки крові кілька разів з тримісячним інтервалом. Як і очікувалося, антитіла учасників швидко зменшувалися в перші кілька місяців після одужання, після чого стабілізувалися. У деяких добровольців антитіла виявлялися навіть через 11 місяців після зараження.

Через 7-8 місяців вчені взяли зразки кісткового мозку у 18 учасників і для порівняння отримали біоматеріал ще у 11 чоловік, у яких не було коронавірусу. У 15 зразках пацієнтів, що перехворіли, були знайдені клітини, які продукують антитіла до SARS-CoV-2. У жодного з учасників контрольної групи їх не було.

«Ці клітини не діляться. Вони нерухомі і просто сидять в кістковому мозку і виробляють антитіла з тих пір, як організм повністю вивів інфекцію з організму, і будуть робити це нескінченно», – пояснили автори дослідження.

Вчені припустили, що у пацієнтів, які перенесли коронавірус безсимптомно, також можуть вироблятися плазматичні клітини кісткового мозку, що виробляють антитіла. Однак невідомо, наскільки цей механізм захищає людей, які перенесли важкий COVID-19, оскільки сильне запалення може привести до порушення імунної відповіді. У майбутньому вчені мають намір провести аналогічне дослідження з цією групою пацієнтів.

Поділись


Новини партнерів