Багато досліджень показують позитивний вплив чаю для зниження ризику різних захворювань серця. При цьому різновид напою обмежується тільки індивідуальними перевагами. Схожу користь приносять зелений, чорний, білий і трав’яні чаї.
Вчені в недавньому дослідженні, опублікованому в «Європейському журналі профілактичної кардіології», проаналізували інформацію про здоров’я близько 100 тисяч китайців за період понад 100 років. Результати показали, що звичайні любителі цього напою, що випивають більше 3 чашок чаю протягом тижня, знижують тим самим ймовірність серцевого нападу на 20%, а ймовірність летального результату від хвороб серця – на 22%.
Ще одне дослідження, проведене за участю близько 40 тисяч японців продемонструвало, що у тих, хто випивав понад 5 порцій зеленого чаю протягом дня, ймовірність летального результату від інсульту або серцевого нападу була нижча на 26%. Дієтолог, Ліза Річардс, пояснила, що за даними наукових робіт часте споживання напою сприяє зміцненню здоров’я серця і зниження ризику можливих захворювань. Різні види чаю багаті корисними рослинними з’єднаннями, відомими як поліфеноли, які виконують в організмі людини роль антиоксидантів.
Поліфеноли, в тому числі, сприяють розслабленню артерій. Вони зменшують запалення і підвищують активність оксиду азоту в ендотелії – клітинному шарі, що вистилає внутрішність судин. Оксид азоту розслабляє ендотелій, в результаті чого відбувається розширення судин, поліпшення кровотоку, повідомляють вчені в роботі, опублікованій в Nutrients.
Основний компонент чаю – EGCG, один з найбільш сильних катехінів. Дослідники відзначають, що в зеленому чаї міститься надзвичайно багато катехінів і поліфенолів, антиоксидантних сполук, відомих своїми потужними властивостями, спрямованими на боротьбу з запаленнями.
Зелений чай в більшій мірі містить EGCG, «вимикає» гени, що відповідають за діабет і ожиріння. Наукові дослідження відзначають, що катехін має здатність зменшувати ймовірність інсульту і виникнення різних захворювань серця внаслідок зниження в крові рівня «поганого» холестерину. І цей ефект властивий не тільки зеленому чаю.
Експерти помітили, що і чорний чай в чималому ступені зменшує в крові кількість тригліцеридів, збільшує число «хорошого» холестерину за допомогою поліфенолів. Саме за рахунок цих з’єднань чай має яскравий колір. Значить, таких компонентів чимало і в трав’яних зборах, на які можна звернути свою увагу, з огляду на різноманітну користь кожної з трав, які входять до складу таких чаїв.