Вчені виявили несподіваний вплив чаю на серце

Багато досліджень показують позитивний вплив чаю для зниження ризику різних захворювань серця. При цьому різновид напою обмежується тільки індивідуальними перевагами. Схожу користь приносять зелений, чорний, білий і трав’яні чаї.

Вчені в недавньому дослідженні, опублікованому в «Європейському журналі профілактичної кардіології», проаналізували інформацію про здоров’я близько 100 тисяч китайців за період понад 100 років. Результати показали, що звичайні любителі цього напою, що випивають більше 3 чашок чаю протягом тижня, знижують тим самим ймовірність серцевого нападу на 20%, а ймовірність летального результату від хвороб серця – на 22%.

Ще одне дослідження, проведене за участю близько 40 тисяч японців продемонструвало, що у тих, хто випивав понад 5 порцій зеленого чаю протягом дня, ймовірність летального результату від інсульту або серцевого нападу була нижча на 26%. Дієтолог, Ліза Річардс, пояснила, що за даними наукових робіт часте споживання напою сприяє зміцненню здоров’я серця і зниження ризику можливих захворювань. Різні види чаю багаті корисними рослинними з’єднаннями, відомими як поліфеноли, які виконують в організмі людини роль антиоксидантів.

Поліфеноли, в тому числі, сприяють розслабленню артерій. Вони зменшують запалення і підвищують активність оксиду азоту в ендотелії – клітинному шарі, що вистилає внутрішність судин. Оксид азоту розслабляє ендотелій, в результаті чого відбувається розширення судин, поліпшення кровотоку, повідомляють вчені в роботі, опублікованій в Nutrients.

Основний компонент чаю – EGCG, один з найбільш сильних катехінів. Дослідники відзначають, що в зеленому чаї міститься надзвичайно багато катехінів і поліфенолів, антиоксидантних сполук, відомих своїми потужними властивостями, спрямованими на боротьбу з запаленнями.

Зелений чай в більшій мірі містить EGCG, «вимикає» гени, що відповідають за діабет і ожиріння. Наукові дослідження відзначають, що катехін має здатність зменшувати ймовірність інсульту і виникнення різних захворювань серця внаслідок зниження в крові рівня «поганого» холестерину. І цей ефект властивий не тільки зеленому чаю.

Експерти помітили, що і чорний чай в чималому ступені зменшує в крові кількість тригліцеридів, збільшує число «хорошого» холестерину за допомогою поліфенолів. Саме за рахунок цих з’єднань чай має яскравий колір. Значить, таких компонентів чимало і в трав’яних зборах, на які можна звернути свою увагу, з огляду на різноманітну користь кожної з трав, які входять до складу таких чаїв.

Поділись


Новини партнерів