5 неочевидних речей, від яких ми втомлюємося

Здавалося б, ви лягли в ліжко вчасно і міцно проспали всю ніч, без тривожних пробуджень і кошмарів. Так з чого це раптом при підйомі таке відчуття, що ви з півночі і до світанку тікали від принца? Або ж вдень ​​все відбувається в спокійному ритмі, без дедлайнів і стресів, а до вечора ви все одно ніби вичавлений лимон. Хочете розпізнати ваших прихованих ворогів? Ось п’ять несподіваних причин, які підступно висмоктують енергію.

Захаращений стіл

Всього два слова – психічне виснаження. Саме, через бардак на робочому столі, тієї самої накопичувальної звалища, склад якої давно неясний і вам. Запитайте психотерапевта – він скаже те ж саме: чим більше об’єктів ви постійно тримаєте в полі зору, тим складніше мозку фокусуватися і фільтрувати інформацію, що надходить в його надра протягом дня. Результат? Мозок, а слідом і ви перенапружуєтеся і відчуваєте втому.

Нерегулярне харчування

Мова не про модне інтервальне голодування, а про те, що ми робимо ненавмисно. Харчування в правильному ритмі (не відкладаючи обід, щоб здати роботу в строк, або пропускаючи заплановані дієтою перекушування) підтримує енергію на належному рівні, вчасно поповнюючи її витоку. Нехтуючи режимом харчування, ми, звичайно ж, втрачаємо сили. Приходимо на роботу, не встигнувши поснідати, і підстьобуємо себе дозами міцної кави, щоб підбадьоритися, – сил при цьому не додається, а лише тимчасово розганяється серце. Відмова від обіду позбавляє організм необхідних калорій і спокушає на щільну вечерю. Наївшись на ніч, природно, спати ми будемо так собі. Шлунок теж не відпочине, а тому не буде наполягати на новій порції їжі – прощай, ранковий апетит. Замкнуте коло? Точно, прийшов час його розірвати.

Зради тренувань

Пропустити тренування заради того, щоб полежати в ліжку, загрожує неприємними наслідками, зазвичай в форматі післяобідньої млявості – тобто енергії вам вистачить ненадовго. Дослідження вчених підтверджують, що 20-хвилинне фізичне навантаження вранці забезпечує сили і продуктивність на цілий день, а залежним від офісних крісел варто регулярно бадьорити себе виробничою гімнастикою або хоча б прогулянками під час обіду. І ви напевно це знали, просто робили вигляд, що вас це не стосується.

Нестача заліза

За словами фахівців легендарної клініки Майо (Mayo Clinic), дефіцит заліза може викликати млявість, дратівливість, слабкість і нездатність зосередитися. Цей елемент життєво важливий для транспортування кисню до клітин і м’язів. Необов’язково купувати пігулки і добавки – додавайте в меню темну листову зелень, яйця, тофу, квасолю, пісну яловичину і горіхи, поєднуючи їх з продуктами з високим вмістом вітаміну С, який сприяє кращому засвоєнню заліза.

Надлишок сну

Можливо, звучить дивно, але, скорочуючи час, відведений для сну, ви боретеся з сонливістю і млявістю. Згідно з публікаціями Harvard Health, важлива якість сну, а не кількість. Занадто тривалий сон збільшує час, необхідний для засипання, що ставить під загрозу загальну якість відпочинку. Загалом, не тільки не засиджуйтеся, але й не залежуйтеся – зайвий відпочинок енергії не додасть.

Поділись


Новини партнерів