
В кінці серпня – початку вересня починають дозрівати ягоди глоду. Вони більше відомі через свої лікарські властивості, ніж смакові.
Користь глоду
Корисні властивості глоду легко пояснити його складом. Ягоди містять широкий вітамінний комплекс: А, К, С, Е, вітаміни групи В, а також великий перелік біологічно активних речовин: сапоніни, флавоноїди, крохмаль, фруктозу, ефірні масла, холін, сорбіт і пектин.
Глід – справжній друг для всіх сердечників. Він має розширюючу дію на судини і покращує засвоєння кисню серцевим м’язом, знімає аритмію. Ягоди рослини нормалізують сон, тому настойку з них часто рекомендують при інсомнії і нервових розладах.
Плоди глоду містять велику кількість пектину, який здатний виводити з організму токсини і солі важких металів. Крім перерахованого вище, глід надає протисклеротичний ефект, пригнічує розвиток хвороботворних бактерій і покращує виділення жовчі. У лікувальних цілях використовують не тільки плоди, але і квітки та кору глоду.
Шкода глоду
Зловживати глодом не можна: якщо з’їсти більше склянки ягід, це може викликати сонливість і порушення ритму серцевих скорочень.
Чай з глоду не рекомендований людям зі зниженим артеріальним тиском, вагітним і годуючим мамам. При зловживанні цим напоєм може з’явиться нудота, запаморочення і навіть блювота.
Кулінарне застосування глоду
Ягоди глоду м’які, кислувато-солодкі, хоча і не володіють яскравим смаком. З них готують компот (найчастіше з додаванням яблук), чай (з сушених плодів, змішаних з шипшиною), вино, повидло, джем, желе, конфітюри, протирають їх з цукром. У Китаї з глоду готують цукерки, пастилу і соки.
Калорійність глоду
Калорійність глоду становить 52 ккал на 100 г продукту.