Виявлено два нетипові фактори ризику ранньої смерті

На тривалість життя і збільшення ризику ранньої смерті впливають безліч факторів, у тому числі неправильне харчування, високий кров’яний тиск, ожиріння і куріння. Недавнє дослідження, проведене фахівцями Північно-Західного університету в Чикаго і Університету Суррея у Великобританії, показало, що передчасну смерть можуть спровокувати ще два фактора

У дослідженні брали участь більше півмільйона людей середнього віку. У прес-релізі, опублікованому на EurekAlert відзначається, що це перша робота, в якій вивчався вплив цих факторів на тривалість життя.

Проаналізувавши отримані дані, вчені прийшли до висновку, що ризик ранньої смерті на 87 % збільшують поганий сон і діабет, переважно другого типу. При цьому люди з діабетом, у яких не було проблем зі сном, були схильні до передчасної смерті всього на 12%.

Також наголошується, що ризик ранньої смерті збільшує не лише брак сну в цілому, але і проблеми з засипанням, а також апное (зупинка дихання уві сні). Тому фахівці рекомендують починати лікувати проблеми зі сном вже в ранньому віці. А лікарям вони радять серйозніше ставитися до таких пацієнтів.

Поділись


Новини партнерів