7 ознак, що ваше тіло страждає від нестачі вітамінів

Зміна сезону, стреси на роботі, сувора дієта або навіть генетична спадковість — багато факторів впливають на засвоюваність корисних речовин в організмі. Неуважне ставлення до свого харчування може викликати серйозний дефіцит вітамінів, а це, своєю чергою, привід для розвитку найрізноманітніших хвороб.

Ознаки авітамінозу і що їсти, щоб заповнити нестачу вітамінів:

1. Ламке волосся і нігті. Одна з головних причин цих симптомів — недостатнє вживання біотину (вітамін В7). Якщо у вас стали розшаровуватися нігті і сіктися волосся, вживайте в їжу молочні продукти, цвітну капусту, шпинат, броколі, зернові і банани. Зверніть увагу, що ламке волосся і нігті можуть також бути симптомом анемії, тому обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати вітаміни.

2. Виразки в куточках губ і потріскані губи. Організм сигналізує вам, що йому не вистачає заліза і вітамінів групи B, які містяться в бобових, крохмалистих овочах, горіхах і цільнозернових продуктах.

3. “Куряча” сліпота і білі нарости на внутрішній частині ока. Харчові продукти, багаті вітаміном A, допоможуть позбутися від цих неприємних станів, які здатні розвинутися в ксерофтальмію і привести до повної сліпоти та інших неприємних наслідків. На щастя, його досить в молочних продуктах, зелених, жовтих і помаранчевих овочах.

4. Синці на ногах. Вітамін А сприяє утворенню колагену, що зміцнює кровоносні судини. Поява гематом на шкірі свідчить, що слід їсти більше броколі, полуниці, манго і апельсинів. Синці на тілі також можуть з’являтися внаслідок дефіциту вітаміну K.

5. Гусяча шкіра на ліктях і задній частині рук, ще звана шкірним кератозом, з’являється, якщо у вашому раціону недостатньо цинку і вітаміну А. Ці елементи можна знайти в домашній птиці, хумусі, гарбузі, солодкій картоплі і дині.

6. Горбисті нігті. Недолік шлункового соку провокує низьку всмоктуваність будь-яких вітамінів, тому додавайте травний фермент (добавка до їжі) в вашу їжу.

7. Синдром неспокійних ніг, або синдром Вілліса-Екбома. Якщо ви відчуваєте постійну необхідність рухати ногами в спокійному стані, ви також можете відчувати проблеми зі сном. Справитися з цією проблемою допоможе магній.

8. Ослаблений імунітет. Для його зміцнення приймайте вітамін С. виявивши у себе один або кілька ознак авітамінозу, не поспішайте скуповувати в найближчій аптеці біодобавки і вітамінні комплекси — без правильного харчування від них мало толку. Наїстися із зпасом вітамінами теж не вдасться, так як їм потрібен здоровий кишечник для засвоєння в кров.

Перш ніж змушувати кухонні полиці баночками з капсулами омега-3, екстрактами водоростей і імуномодуляторами, проконсультуйтеся з лікарем, щоб визначити якого саме вітаміну/мікроелемента не вистачає і підібрати правильне дозування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів