Дві ознаки дефіциту B12, які важливо не пропустити

Вітамін В12 – один з найбільш важливих елементів для повноцінного функціонування організму. Його нестача призводить до серйозного дискомфорту і проблем із самопочуттям. Раннє визначення ознак дефіциту В12 допоможе легше його усунути.

Зовнішній вигляд людини може прямо вказувати на брак вітаміну В12. Цей елемент відповідає за кровотворення і створення ДНК, підтримання здоров’я нервової системи. У зв’язку з чим при дефіциті вітаміну, нерідко з’являється анемія.

Симптоми, які вказують на брак вітаміну В12:

1. Зміна кольору шкірних покривів

Анемія надає шкірі блідого або жовтуватого кольору. Але не обов’язково люди з таким відтінком шкіри будуть відчувати нестачу елемента. Необхідно відзначати саме зміни при їх появі.

2. Зниження маси тіла

Якщо людина починає більше рухатися і вживати менше число калорій, її вага закономірно зменшується. Однак коли худорлявість з’являється без впливу цих факторів, однією з причин може бути нестача вітаміну В12.

Загальні ознаки анемії за даними Гарвардської медичної школи:

  • Складнощі при ходьбі;
  • Запалений і припухлий язик;
  • Труднощі з рівновагою.

Поширені й інші ознаки анемії:

  • Відчуття поколювання або оніміння в кінцівках;
  • Загальна втома і слабкість в м’язах;
  • Забудькуватість і складності в розумових процесах;
  • Запаморочення і плутане дихання;
  • Аритмія.

Експерти клініки Майо повідомляють, що при нестачі вітаміну В12 починається неправильне формування червоних кров’яних тілець, які розносять з легенів кисень по всьому тілу. У зв’язку з цим газ не поширюється рівномірно і в належному обсязі.

Щоб швидко заповнити дефіцит елемента допоможуть підшкірні ін’єкції, які призначаються лікарем. Крім того, дієвим буде вживання добавок і різних продуктів. Найбільша кількість В12 міститься в яловичині, морепродуктах, курці, яйцях, сирі і йогурті.

Однак не рекомендується самостійно діагностувати у себе дефіцит В12, так як прояви його можуть бути розпливчастими. Для точної діагностики варто звернутися в медичний заклад.

Поділись


Новини партнерів