Вчені: вітамін D не захищає від зараження коронавірусом

Застосування вітаміну D не є гарантією проти зараження коронавірусом і не запобігає важкій формі цієї хвороби, як встановили дослідники. Раніше наука припускала, що підвищений рівень сонячного вітаміну дозволяє боротися з підступним вірусом.

Дослідники з Університету Макгілла в Канаді довели, що збільшення рівня вітаміну D не захищає людину від ризику зараження COVID-19, або від більш важкої форми цієї хвороби. На ранньому етапі пандемії спостережні дослідження припускали, що цей вітамін оберігає пацієнтів від зараження коронавірусом або смерті через нього. Але тепер канадські вчені не виявили жодної різниці в рівні вітаміну у людей, які інфікувалися вірусом або не стикалися з ним.

Більше того, серед хворих пацієнтів наявність високого рівня вітаміну D зустрічалося нітрохи не рідше, ніж важка форма хвороби, госпіталізація або навіть летальний результат. Це показує, що від показників даного вітаміну ні ризик зараження, ні ступінь тяжкості хвороби не залежать. Раніше на початкових стадіях пандемії новина про те, що цей вітамін корисний, привела до того, що він майже зник з продажів в аптеках, а ціни на нього різко виросли.

У лютому 2021 року вчені з Університету Барселони виявили, що вітамін D знижує смертність від коронавірусу на 60%. У березні цього ж року було доведено, що «сонячний вітамін» скорочує небезпеку зараження COVID-19 на 7%. Але до сих пір значна кількість експертів в області здоров’я стверджують, що у них недостатньо доказів здатності нутрієнта запобігати або лікувати ковід, пише The Daily Mail.

Поділись


Новини партнерів