Ці кілька корисних звичок лише руйнують ваше здоров’я

Ви рано лягаєте спати, не палите і майже не п’єте та завжди точно знаєте, скільки у вашій тарілці білків, жирів і вуглеводів? Відмінно, але, на жаль, цього замало! Перевірте, чи не піддалися ви випадково парі-трійці “здорових” звичок, які насправді можуть серйозно підірвати ваше здоров’я і навіть поставити життя під загрозу.

Надавати перевагу знежиреним продуктам

Не заправляєте салат ані майонезом, ані сметаною, ані олією? Дуже погано. Нашому тілу для нормальної роботи необхідні мононенасичені жири, а найпростіший спосіб отримувати їх у достатній кількості — це додавати рослинну олію у ваш щоденний салат. Ну, і не забувайте, звичайно про інші продукти з високим вмістом корисних жирів: авокадо, жирну рибу, горіхи, сир.

Користуватися сонцезахисним кремом

Ні-ні, усе правильно: для нашого здоров’я необхідний захист від ультрафіолету і важливо наносити захисний крем на усі відкриті ділянки шкіри (а також захищати очі за допомогою окулярів). Але уся річ у тім, яким саме кремом користуватися. Річ у тім, що деякі виробники косметики з УФ-захистом досі використовують октиноксат, хімічну сполуку, яка може завдати шкоди нашому здоров’ю. Тож уважно вивчайте склад перед покупкою!

Чистити вуха

Звичайно, важливо утримувати вуха у чистоті, однак головне не перестаратися. Так, вушна сірка не дуже приємно виглядає і пахне, але вона — природний бар’єр на шляху пилу і бруду та захищає наші вуха. Тож не варто очищати її занадто активно — тим більше за допомогою паличок або тампонів, які можуть пошкодити слуховий прохід.

Відмовлятися від глютену

Якщо лише ви не страждаєте на целіакію — аутоімунне захворювання, за наявності якого організм не засвоює глютен — вам абсолютно точно не варто відмовлятися від продуктів, що його містять. Нічого, крім додаткових турбот, ви не отримаєте. Більше того, дослідження, яке було проведене у 2015 році, підтвердило, що відмова від продуктів з глютеном ніяк не сприяє зниженню ваги — того ж ефекту можна домогтися, просто відмовившись від “легких” вуглеводів.

Переходити з цукру на його замінники

Від продуктів і напоїв, на упаковці яких написано “0 калорій” або “без цукру” варто триматися подалі: одразу кілька масштабних досліджень підтвердили прямий зв’язок між регулярним вживанням замінників цукру і підвищеним ризиком розвитку ожиріння, хвороб серцево-судинної системи, діабету і навіть деяких форм раку. Втім, якщо ви серйозно стежите за кількістю цукру у своєму раціоні, вам варто пам’ятати про те, що мед і фруктоза також не є повністю безпечною альтернативою цукру — і чинять практично такий самий вплив на обмін речовин та роботу ендокринної системи.

Відмовлятися від вуглеводів

Ще один вид поживних речовин, які вкрай необхідні нашому здоров’ю. Наш організм повинен отримувати вуглеводи щодня — у іншому випадку йому буде важко отримувати енергію. Але важливо, щоб джерелом вуглеводів були цільнозернові продукти, овочі і бобові. А ось від легких вуглеводів можна відмовитися.

Відсипатися на вихідних

Якщо ви не висипаєтеся протягом робочого тижня, легко спокуситися і провести усі вихідні, сопучи під теплою ковдрою. Але лікарі категорично не рекомендують так чинити: серйозно змінивши звичний час підйому, ви лише ще більше порушите ваші циркадні ритми. Краще розподіляти свій час таким чином, щоб протягом усього тижня спати 8-9 годин на добу, але якщо не вдається, то намагайтеся у вихідні вставати лише на годину-дві пізніше.

Займатися спортом щодня

Ніхто не сперечається, що фізична активність усім нам просто необхідна. Але одна справа — щодня проходити 10 тисяч кроків і стояти у планці, а інше — щодня витримувати повноцінне тренування. На жаль, ніякої користі ані здоров’ю, ані фігурі це не принесе: нашому тілу необхідно відновлюватися після інтенсивних фізичних навантажень. І тому оптимальний ритм для інтенсивних тренувань — не частіше трьох разів на тиждень.

Джерело

Поділись


Новини партнерів