Дієтологиня Марина Князєва розповіла про вплив цього овоча на роботу внутрішніх органів, кров і гормони.
Як пояснила фахівець, головна користь огірків полягає в їх користь для фігури. Мало того, що цей овоч зовсім некалорійний, так ще тартронова кислота, яку він містить, заважає жирам накопичуватися.
Крім того, в огірку багато клітковини, що також корисно при боротьбі із зайвими кілограмами.
– Овоч багатий вітамінами (С, А, К, В), мінералами (калій, залізо, магній, мідь, фосфор), – пояснила дієтологиня Князєва.
Корисний огірок і для профілактики преддіабету і в лікуванні діабету. Дослідження вчених з Індії показали, що огірки допомагають знижувати рівень цукру в крові, чистять судини, виводять зайві жири. Сприятливо огірки впливають і на стан крові, покращують її склад і позбавляють судини від бляшок.
– Людям, які мають проблеми з травною системою, я б порадила з’їдати два-три невеликих огірка в день. Це налагоджує перистальтику, – додала фахівець.
Примітно, що корисний огірок і для гормонального фону. Доведено, що цей овоч поліпшує вироблення серотоніну. Тому покращує стан при депресивних станах, хронічної втоми і нападах апатії.
Вживання в їжу всього одного огірка в день налагоджує роботу шкірних залоз і покращує стан дерми. Завдяки цьому шкіра стає еластичною і зволоженою, зникає почервоніння, сухість і акне, покращується тон.
Через те, що огірки багаті калієм, їх корисно їсти людям, яких мучать набряки, підвищений тиск і аритмія.
– Я б ще додала, що овоч містить фісетіни. А ці речовини корисні для мозку: покращують пам’ять, знижують ризик деменції. Завдяки огіркам поліпшується і робота нирок – виходять дрібні піщинки і навіть камінці , – пояснила дієтологиня.
Однак, хоч огірок і корисний продукт, без протипоказань все ж не обходиться. Цей овоч не можна вживати при хворобах шлунково-кишкового тракту, особливо в гострій їх фазі, так як він підвищує секрецію шлунку.