Чому картопля важлива для нашого здоров’я

Останнім часом картоплю критикують багато дієтологів. Мовляв, колись картопля була невіддільною частиною раціону харчування через дешевизну продукту, але зараз від неї можна сміливо відмовлятися, бо користі в картоплі немає.

У новому дослідженні вчені пояснили, чому це не зовсім так. Насправді картопля містить багато вітамінів та інших корисних речовин, які важливі для здоров’я.

Вітамін С

Люди зазвичай асоціюють вітамін С з цитрусовими. Але важливим джерелом вітаміну С в раціоні протягом більшої частини ХХ століття була картопля. В середньому, невелика (150 г) картопля дає нам приблизно 15% добової норми вітаміну С.

Цей вітамін важливий, бо він не тільки підтримує імунну функцію і містить антиоксиданти, він відіграє важливу роль у формуванні сполучної тканини, яка допомагає нашим суглобам працювати. При дефіциті вітаміну С також ви можете спостерігати проблеми з зубами, пояснюють лікарі.

Вітамін В6

В6 є важливим вітаміном в організмі. Він допомагає більш ніж 100 ферментам в організмі функціонувати належним чином, дозволяючи їм розщеплювати білки — процес, ключовий для хорошої роботи нервової системи.

Лікарі неодноразово говорили, що B6 пов’язаний зі стійкістю психічного здоров’я. Зазвичай, невелика картопля буде містити близько чверті рекомендованої добової дози В6 для дорослої людини.

Калій

Наявність калію в наших клітинах важлива для зв’язку м’язів і нервів. Але не варто з ним переборщувати, бо профіцит калію може привести до зупинки серця. Як, втім, і сильний його дефіцит.

Смажена або запечена картопля містить більш високий рівень калію, ніж варена, а картопля в мундирі містить близько третини рекомендованої добової норми. Це відбувається тому, що кип’ятіння очищеного овоча призводить до швидкої втрати калію.

Лікарі рекомендують вживати картоплю зі шкіркою.

Холін

Формально холін називається “вітаміноподібною речовиною”. Він дуже важливий для нашого організму. Картопля містить другий за величиною рівень холіну “змагаючись” з білковими продуктами, такими як м’ясо і соя.

Життєво важливо споживати достатню кількість холіну, бо він необхідний для здорового мозку, нервів і м’язів. У картоплі з шкіркою міститься приблизно 10% добової дози. Холін особливо важливий при вагітності, відзначили автори роботи.

“Деякі люди відмовляються від картоплі через побоювання набрати вагу, але звичайна варена картопля містить всього близько 130 калорій. А це менше, ніж в банані. Варіння або готування на пару — кращий спосіб приготування картоплі. А ось зі смаженою в олії картоплею краще не переборщувати”, — підсумували фахівці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів