Вчені: речовина, що міститься в червоному вині та винограді знижує тиск

Було виявлено, що численні дослідження сполуки, відомої як ресвератрол, допомагають знизити ризик гіпертонії.

Вчені, що фінансуються British Heart Foundation, показали, як молекула, виявлена в червоному вині, викликає зниження тиску.

Дослідження, опубліковане в журналі Circulation, проливає світло на те, як ця сполука може допомогти вченим у боротьбі з серцевими і серцево-судинними захворюваннями.

Ресвератрол – виробляється шкіркою деяких фруктів з метою самозахисту від комах, бактерій і грибків. Він найбільш відомий своєю присутністю в винограді і червоному вині.

Дослідники показали, що ресвератрол викликає розслаблення кровоносних судин мишей і зниження артеріального тиску за рахунок окислення білка PKG1a в стінці кровоносних судин.

“Ресвератрол діє в клітинах гладеньких м’язів кровоносних судин людини. В даний час ліки, що знижують артеріальний тиск, не націлені на цей шлях, і отримані дані можуть привести до розробки нових ліків. Результати показали, що ресвератрол, що раніше вважався антиоксидантом, діє як окислювач, знижуючи кров’яний тиск”.

Щоб окислити PKG1a, ресвератрол повинен спочатку активуватися вільними радикалами, які виявляються в більш високих концентраціях у пацієнтів з серцевими захворюваннями. Клінічні дослідження, проведені на щурах і мишах, продемонстрували захисний ефект від інсульту, серцевої недостатності і гіпертонії, а також інших серцевих захворювань.

Хоча деякі дослідники вважають, що переваги ресвератролу пов’язані з його антиоксидантними властивостями, механізми його кардіозахисної дії залишаються неясними.

Поділись


Новини партнерів