За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), приблизно 1,13 млрд чоловік у всьому світі борються з підвищеним артеріальним тиском. Високий кров’яний тиск збільшує ризик серцево-судинних захворювань та інсультів, однак експерти в області охорони здоров’я вважають, що певне харчування допоможе знизити показник
Йдеться про дієту, багату продуктами з низьким вмістом натрію, рафінованого борошна і доданих цукрів. Замість цього слід звернути увагу на продукти, що містять нежирні білки і омега-3. Також в раціон слід включити велику кількість фруктів і овочів.
До основних харчових звичок для зниження артеріального тиску відносяться:
– зниження споживання натрію за рахунок відмови від додавання кухонної солі в їжу;
– відмова від перероблених продуктів (м’ясні делікатеси, чіпси, заморожені страви);
– відстеження споживання натрію і підтримання його щоденної кількості на рівні не більше 2300 мг в день;
– вживання продуктів, багатих калієм (банани, цитрусові, шпинат, боби);
– по можливості заміна продуктів цільнозерновими версіями.
Відзначається, що при вживанні великої кількості солі, тіло утримує зайву воду, що викликає навантаження на кровоносні судини і серце, через що артеріальний тиск підвищується. При цьому калій має протилежний ефект: він розслабляє стінки кровоносних судин і знижує тиск.
До продуктів, що знижують кров’яний тиск, також відносяться:
– жирна риба ( лосось, сардини і скумбрія);
– куряча грудка;
– ягоди;
– броколі;
– кіноа;
– коричневий рис;
– йогурт;
– яйця.