Чому після початку відвідування дитячого садка малюки дуже часто хворіють

“Не хворів, не хворів вдома, а у садку — наче прорвало, ГРЗ за ГРЗ!” Ця проблема знайома кожному з батьків, що віддає дитину до дитячого садка. Дійсно, там діти хворіють частіше: до 9-12 разів у перший рік відвідування садка і до 6-9 разів у наступні роки. Це відбувається через поєднання цілого ряду факторів, на частину з яких ми можемо вплинути, а частина від нас не залежить.

Чому діти хворіють, коли починають ходити до дитячого садка

Це питання знайоме усім батькам, але особливо воно турбує матусь — досі переважно жінкам раз у раз доводиться брати лікарняний, щоб сидіти з хворою дитиною. Здавалося б, дочекалися садка — можна видихнути і виходити на роботу. Але ні! З одного ГРЗ в інше — у багатьох таким чином минає весь перший рік. Чому дитина, яка не хворіла вдома, раптом починає чіпляти усі інфекції? Ось ряд факторів, які від нас не залежать:

Більша кількість вірусів і бактерій, з якими починає контактувати дитина

Це є характерним не лише для дітей. Навіть дорослі починають хворіти частіше після заміни робочого колективу: згадайте, наскільки часто застуджувалися ви самі після виходу на нову роботу!

Новий колектив, нові віруси і бактерії — і поки усі члени колективу не “обміняються” “своєю” мікрофлорою, дитина буде хворіти частіше, ніж зазвичай.

Незріла імунна система дитини

Якщо дорослі люди після заміни колективу хворіють 1-3 рази, і на цьому усе закінчується, то маленька дитина може хворіти кожні 2-3 тижні. Уся річ у тім, що у дорослих добре розвинений місцевий поверхневий імунітет у носоглотці, а ось у дітей він повноцінно формується вже ближче до 5-7 років.

Стрес, який пов’язаний зі зміною ритму життя, новими знайомствами, новою їжею і т. д.

Цей пункт не потребує коментарів. З початком відвідування дитячого садка у дитини кардинально змінюється усе: режим сну і неспання; режим харчування і меню; час спілкування з рідними і з новими друзями; іграшки; звички… Усе це стрес, який є додатковим навантаженням на нервову систему.

Що робити, щоб зменшити кількість інфекцій під час відвідування дитячого садка

  1. Мити руки з милом і вмиватися щоразу, коли дитина заходить з вулиці у приміщення (коли лише прийшли у садок, коли повернулися з прогулянки, коли прийшли додому з садка). Це змиває зі шкіри частинки пилу і численні мікроорганізми.
  2. Вчити дитину (та інших дітей у групі!) чхати і кашляти у лікоть, а не у долоньку, щоб потім не передавати віруси і бактерії усім оточуючим.
  3. Використати усі можливості для зниження рівня стресу і м’якої адаптації дитини до саду: групи короткочасного перебування, спільне перебування у садку з мамою у перші тижні і т. д.
  4. Заздалегідь подбати про щеплення. Це не знизить число вірусних інфекцій, але вбереже малюка від бактеріальних ускладнень.
  5. Не навантажувати організм дитини додатковими ліками: полівітамінами, імуномодуляторами, трав’яними зборами і т. п. Користь від цих препаратів не доведена, а ось навантаженням на печінку і нирки, а також потенційними алергенами вони точно є.

Джерело

Поділись


Новини партнерів