Напої, які можуть бути корисні гіпертонікам

Людям з гіпертонією корисно пити не тільки воду, покращувати показники систолічного і діастолічного артеріального тиску можуть і інші напої.

Гранатовий сік. Багато наукових досліджень говорять про те, що даний напій є одним з кращих для гіпертоніків. За даними вчених з Університету Західної Австралії в Перті, антигіпертензивні властивості соку гранатів пояснюються високим вмістом поліфенолів – ці речовини дають антиатерогенний ефект, тобто такий, що перешкоджає розвитку атеросклерозу, захищають судинну тканину від запалення. Вчені констатують, що

«В середньому після вживання гранатового соку спостерігалося зниження систолічного артеріального тиску на 4,96 мм рт. ст., а діастолічного – приблизно на 2,01».

Цю дію напою вони спостерігали у гіпертоніків, які вживають близько склянки соку (240 мл) в день.

Журавлинний і вишневий соки. Про те, що додавання в раціон людей, що страждають гіпертонією, може сприяти поліпшенню показників кров’яного тиску, пише журнал European Journal of Nutrition, також посилаючись на дослідні дані. У його статті йдеться про те, що споживання соку журавлини сприяє зниженню систолічного тиску в середньому приблизно на 3,68 міліметрів, діастолічного – на 1,52. Що стосується соку вишні, його аналогічні цифри – 4 і 3,11.

Чай. Вплив напою на кров’яний тиск вивчалося вченими Національного центру серцево-судинних захворювань в Пекіні (Китай). Їх вердикт: зелений чай при регулярному споживанні допомагає знижувати систолічний артеріальний тиск на 2,1 міліметрів, діастолічний – на 1,7. Чорний чай – на 1,4 і на 1,1 міліметр.

Каркаде. Рубіновий напій з гібіскуса також може бути корисний гіпертонікам, якщо вживається в охолодженому вигляді. За даними Express Health, в дослідженні учасники якого пили каркаде і напій-плацебо, у перших був зафіксований гіпотензивний ефект через шість тижнів, у других – немає. Люди випивали по три чашки в день.

Напій з шипшини. Плоди шипшини повні флавоноїдів – рослинних хімікалій, що позитивно діють на стан кровоносних судин. Як інформує Express Health, дослідники прийшли до висновку, що

«Щоденне вживання напою, що містить 40 грамів порошку шипшини, через шість тижнів веде до зниження систолічного артеріального тиску на майже 4 пункти».

Напій на основі чайного гриба. Журнал Health пише, що даний напій, що відрізняється високим вмістом пробіотиків (причому відразу декількох їх видів), допомагає відновлювати кишкову флору з корисних бактерій. Завдяки своєму позитивному впливу ні кишечник, він покращує багато параметрів здоров’я, включаючи імунітет і артеріальний тиск – тому корисний гіпертонікам.

Поділись


Новини партнерів