Вчені: проста вправа захищає мозок від розвитку хвороби Альцгеймера

Хоча від хвороби, яка руйнує мозок немає ліків, вчені вважають, що фізичні вправи можуть давати позитивний ефект, що гальмує розвиток патології.

Хвороба Альцгеймера є різновидом деменції – набутого або вікового (сенильного) недоумства, поступово знищує нормальну пам’ять, функції мислення і здатність виконувати повсякденні завдання, в кінцевому підсумку – особистість людини. У більшості людей перші помітні симптоми захворювання виникають приблизно в середині 60-х років життя, і якщо врахувати, що сучасне людство все більше тяжіє до довголіття (в порівнянні з минулими поколіннями), поширеність цієї недуги стає справжньою проблемою, медичною та соціальною. Багато дослідників прогнозують значне збільшення числа тих, хто буде страждати хворобою Альцгеймера, через 30-50 років.

Профілактика даного захворювання стала темою публічного виступу британських медиків, лікаря Майкла Мослі і професора фізіології з Університету Південного Уельсу Даміана М. Бейлі. Фахівці заявили, що захистити мозок людини від розвитку хвороби Альцгеймера допомагає проста вправа – присідання.

Зокрема, професор Бейлі розповів, що вченими його університету вивчався вплив різних видів фізичної активності на здоров’я центральної нервової системи. Як зауважив фізіолог,

«Ми розглянули ефекти таких вправ, як біг, ходьба, їзда на велосипеді, присідання, і в підсумку зосередилися на останніх, як найбільш результативних».

Експерт заявив, що присідання можна сміливо назвати «інтелектуальною» формою фізичних вправ.

Чому проста вправа така корисна для мозку? Вчені пояснюють, що в міру збільшення віку людини зменшується в розмірі така частина мозку, як гіпокамп – це пов’язано з ослабленням кровотоку, що живить дану область. Є дані, що свідчать, що зменшення гіпокампу асоціюється з когнітивним зниженням і нейронною дегенерацією, що ведуть до хвороби Альцгеймера в більш пізні роки життя.

У свою чергу, присідання ефективно активізують рух крові, причому вона сама надходить в гіпокамп. В цьому плані вони краще захищають мозок від руйнування, чим, наприклад, їзда на велосипеді, аеробіка або біг.

Посилаючись на проведене дослідження, професор Бейлі заявив, що

«Трьох-п’ятихвилинні присідання три рази в тиждень виявилися більш ефективними з точки зору «прокачування» головного мозку, ніж інші постійні вправи».

Резюмуючи, дослідник зауважив, що ця проста вправа є чимось на зразок інтервального тренування мозку. Він радить звернути на нього увагу всім дорослим людям.

Поділись


Новини партнерів