Вчені назвали незвичайну причину безсоння

Згідно з дослідженням, безсоння у жінок віком 50 років і старше може бути пов’язане з одним незвичайним фактором – великою кількістю рафінованих вуглеводів в раціоні харчування.

Дослідники Коледжу лікарів і хірургів Вагелоса Колумбійського університету в Нью-Йорку дійшли висновку про те, що споживання високих доз рафінованих вуглеводів може бути незвичайною на перший погляд причиною безсоння. Дану закономірність вони встановили, аналізуючи дані дорослих жінок 50 років і старше.

Вчені проаналізували відомості 53 069 жінок віком від 50 до 79 років, які брали участь у масштабному дослідницькому проекті. Фахівці намагалися зрозуміти, чи існують якісь зв’язки між особливостями харчування та порушеннями сну. Результати показали, що є зв’язок між підвищеним ризиком безсоння і раціоном, який насичений рафінованими вуглеводами, джерелами яких є продукти, що містять доданий цукор, газовані напої, білий хліб і білий рис.

Пояснюючи, чому споживання цих продуктів і напоїв може викликати безсоння, вчені нагадали, що воно сприяє швидкому підвищенню рівня цукру в крові. Настільки різке збільшення концентрації цукру в крові змушує організм реагувати виділенням інсуліну. Під дією інсуліну рівень цукру може різко знизитися, що провокує відповідну реакцію у вигляді викиду гормонів, включаючи адреналін і кортизол. Це, в свою чергу, заважає нормальному сну, змушуючи організм відчувати напругу замість необхідного для засипання розслаблення.

Примітно, що хоча дослідники вивчали дані тільки учасників жіночої статі, результати проекту, за їхніми словами, також можуть застосовуватися до чоловіків і людей старших або молодших.

Поділись


Новини партнерів