Вчені: жменя шпинату в день на чверть знижує ризик небезпечних хвороб

шпинат

Дослідження показують, що додавання жмені шпинату в раціон може запобігти небезпечним серцевим захворюванням більш, ніж на чверть. З огляду на те, що хвороби серця є причиною кожної четвертої смерті, люди можуть використовувати цей харчовий прийом для запобігання ризиків.

Вчені з австралійського Університету Едіт Коуен в Перті мали намір визначити оптимальну дієту для здоров’я серцево-судинної системи. В ході дослідження вони проаналізували стан і харчування більш ніж 53000 людей за 23 роки. Їх результати показують, що у тих, хто щодня з’їдав чашку сирих або півсклянки приготованих зелених листових овочів, в тому числі і шпинату ймовірність розвитку серцевих захворювань знизилась на 26%.

Провідний автор дослідження доктор Кетрін Бондоне пояснила цей ефект наявністю в таких овочах природних нітратів.

За основу команда взяла аналіз здоров’я учасників датського дослідження по темі харчування, раку і здоров’я, у яких на початку дослідження не було серцевих захворювань. Протягом 23 років в групі вже було зафіксовано понад 14 000 випадків порушення роботи серцево-судинної системи.

Коли були виявлені причини, виявилося, що серед учасників є люди з високим споживанням овочів, багатих на природні нітрати, особливо зелених листових і буряка. У них спостерігався нижчий кров’яний тиск, ніж у тих, хто споживав таких продуктів менше.

Таким чином, вживання більшої кількості рослинних нітратів позначилося на зниженні ризику серцево-судинних захворювань.

Вчені говорять про переваги і від помірного споживання. Це близько 60 мг в день. При цьому ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань в учасників була на 15% нижчою, ніж у тих, що споживали найменшу кількість рослинних нітратів – близько 23 мг в день. На 12% знизився ризик ішемічної хвороби серця, на 15% – серцевої недостатності, на 17% – ішемічного інсульту.

Помірне споживання рослинних нітратів на 26% знизило загрозу госпіталізації із захворюванням периферичних артерій, при якому кровотік до ніг обмежений. У важких випадках це може вражати артерії, що постачають кров’ю серце і мозок.

На думку Бондоне, людям не потрібно приймати якісь добавки для підвищення рівня нітратів. Однієї чашки свіжих листових зелених овочів в день достатньо, щоб скористатися їхніми перевагами і запобігти серцевим захворюванням.

Жменя шпинату в банановому або ягідному смузі може бути хорошим способом збільшити споживання корисних речовин. При цьому важливо використовувати всю листову зелень, а не вичавлювати з неї сік, зазначила доктор Бондоне, оскільки тоді з овочів видаляється корисна м’якоть і клітковина.

Поділись


Новини партнерів