Ознаки, за якими можна визначити збільшення рівня холестерину

Clogged Artery with platelets and cholesterol plaque, concept for health risk for obesity or dieting and nutrition problems

Високий рівень холестерину смертельно небезпечний для людини. Головна небезпека полягає в тому, що накопичення цієї речовини відбувається непомітно, і перший її прояв становить загрозу життю. Як можна визначити збільшення рівня холестерину, і як привести його в норму?

За своєю суттю холестерин не відноситься до шкідливих для організму речовин. Він являє собою воскову жироподібну речовину, яка виробляється печінкою і бере участь в процесі формування клітинних мембран, деяких гормонів і вітаміну D. Проте, існує так званий поганий холестерин, який накопичується в артеріях і порушує процес кровообігу. Закупорка артерій може обмежити або зупинити приплив крові до життєво важливих органів, таких як серце і головний мозок.

Процес накопичення холестерину не має ніяких симптомів. Перші ознаки цього стану вже можуть зажадати невідкладної медичної допомоги. Людину наздоганяє стенокардія, інсульт або серцевий напад. Стенокардія — це різновид болю в грудях, викликаний скороченням припливу крові до серця, а інсульт виникає, коли припиняється кровопостачання частини головного мозку.

Будь-яка людина повинна контролювати рівень холестерину в крові, але особливо це важливо для тих, хто має інші фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Перевірити цей показник не складно. Для цього необхідно лише зробити аналіз крові. Якщо результат покаже високий рівень холестерину, то людині необхідно переглянути нездорові аспекти свого способу життя.

У першу чергу варто скоротити споживання жирної їжі, особливо тих продуктів, де містяться насичені жири. Водночас в раціоні мають бути присутніми продукти, багаті ненасиченими жирами, які вважаються корисними для здоров’я. Цей тип жиру присутній в жирній рибі, такий як скумбрія і лосось, коричневому рисі, хлібі і макаронних виробах. При високому рівні холестерину і для запобігання цього стану корисно слідувати середземноморській дієті. Вона має на увазі велику кількість свіжих овочів, фруктів, бобових і злакових продуктів, горіхів, риби, і заміни соняшникової олії оливковою.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів