Довгий сон може бути ознакою хвороби

В інтерв’ю невролога і сомнолога Олени Царьової пролунала думка про те, що надмірно тривалий сон може бути ознакою одного з двох хворобливих станів.

Лікар зауважила, що більшості людей цілком достатньо 8-годинного нічного сну для перезавантаження організму, відпочинку і відновлення сил. Якщо людина регулярно фізично відчуває потребу в більш тривалому сні, і навіть при цьому відчуває сонливість, спить вдень, – це є серйозним приводом для звернення до медпрацівників.

Царьова пояснила, що мова не йде про випадки, коли підвищене бажання спати може обумовлюватися порушенням режиму, збоєм циркадних ритмів, періодом безсоння або дефіциту часу для нічного сну. Говорячи про хворобливі стани, ознакою яких може бути тривалий сон в умовах звичного існування, фахівець виділила гіперсомнію і депресію.

Невролог помітила, що гіпресомнія може означати окремий пласт захворювань, пов’язаних з порушенням сну, які треба лікувати.

Депресія, за словами експерта, також є станом, що вимагає мінімум консультування з лікарем. Однак її небезпека, як і негативний вплив тривалого сну, “багато хто недооцінює”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів