Ліки від тиску можуть запобігти серйозним серцево-судинним захворюванням

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в The Lancet, ліки для зниження артеріального тиску можуть запобігти серйозним серцево-судинним захворюванням, такі як інсульти, серцева недостатність і серцеві напади, навіть у дорослих з нормальним артеріальним тиском.

Важливо відзначити, що дослідження показало, що позитивні ефекти лікування були однаковими незалежно від початкового рівня артеріального тиску як у людей, які раніше перенесли серцевий напад або інсульт, так і у тих, хто ніколи не страждав на серцеві захворювання.

Автори кажуть, що результати мають негайне і важливе значення для глобальних клінічних настанов, які зазвичай обмежують лікування для зниження артеріального тиску для людей з високим артеріальним тиском (зазвичай вище 140/90 мм рт. ст.).

Результати мають велике значення для дискусії про лікування артеріального тиску. Нові та найбільш достовірні дані говорять про те, що рішення про призначення ліків від кров’яного тиску не повинні грунтуватися тільки на попередньому діагнозі серцево-судинних захворювань або індивідуальному рівні кров’яного тиску. Навпаки, ліки слід розглядати як ефективний засіб профілактики серцево-судинних захворювань у людей з підвищеним ризиком розвитку серцевих захворювань або інсульту. Клінічні рекомендації слід змінити, щоб відобразити ці результати».

На кожні 5 мм рт. ст. зниження систолічного артеріального тиску ризик розвитку серйозних серцево-судинних захворювань знижувався приблизно на 10% (18 287 проти 24037 основних серцево-судинних захворювань в групах втручання і порівняння, відповідно), інсульту на 13% (6005 проти 7767), ішемічна хвороба серця на 8 % (8307 проти 11145) і смерть від серцево-судинних захворювань на 5% (4825 проти 6110).

Сприятливі ефекти лікування не розрізнялися залежно від наявності в анамнезі серцево-судинних захворювань або рівня артеріального тиску на момент початку дослідження.

Поділись


Новини партнерів