Анорексія: як вчасно помітити розлад харчової поведінки

Анорексія – це один з видів розладу харчової поведінки. Розлади харчування – це проблеми психічного здоров’я, які викликають екстремальну і небезпечну харчову поведінку, що призводить до серйозних проблем зі здоров’ям, а іноді і смерті. Деякі розлади харчової поведінки також пов’язані з надмірними фізичними навантаженнями Жінки, які страждають на анорексію, строго обмежують кількість їжі, щоб уникнути збільшення ваги. Люди з анорексією зазвичай відчувають сильний страх набрати вагу і можуть думати, що вони товсті, навіть коли вони вже занадто худі. Жінки з анорексією також можуть надмірно тренуватися в спортивному залі і виснажувати свій організм фізичними навантаженнями. Це великий стрес для всього організму.

Яка різниця між анорексією та іншими розладами харчування?

Жінки з анорексією і булімією мають патологічний психічний стан, який впливає на процес харчування і розпорядок фізичних активностей. Ці нав’язливі звички загрожують їхньому здоров’ю і життю. Вживання недостатньої кількості кілокалорій призводить до порушення функціонування всіх систем органів.

Хто схильний до ризику анорексії?

Анорексія частіше зустрічається серед дівчаток і молодих жінок, ніж серед жінок похилого віку. В середньому, у дівчаток розвивається анорексія в 16 або 17 років. Дівчатка – підлітки у віці від 13 до 19 років і молоді жінки у віці від 20 років найбільш схильні до такого стану.

Зазвичай найбільшу схильність мають моделі, ця професія вимагає підтримки чітких параметрів тіла. Деякі жінки вважають що схуднення додасть їм впевненості в собі. Підлітки можуть мати феномен наслідування. Які симптоми анорексії? Анорексія викликає фізичні і психологічні зміни. Деякі інші симптоми анорексії включають:

  • печаль і примхливість;
  • повільне мислення;
  • погану пам’ять; тонкі,
  • ламкі нігті і волосся;
  • відчуття постійного холоду через зниження внутрішньої температури тіла;
  • відчуття слабкості, запаморочення;
  • почуття втоми або млявості; суха, плямиста або жовта шкіра; сильний запор або здуття живота;
  • слабкі м’язи або опухлі суглоби;
  • нерегулярний менструальний цикл.

Дівчатка або жінки з анорексією також можуть мати характерні зміни в поведінці, такі як:

  • Увесь час говорять про вагу або їжу.
  • Не їдять або їдять дуже мало. Відмова від їжі в присутності інших. Викликають у себе блювоту після вживання їжі. Прийом проносних або дієтичних пігулок. Багато тренуються. Люди з анорексією можуть також мати інші проблеми зі здоров’ям, включаючи депресію, неспокій або зловживання психоактивними речовинами.

Що викликає анорексію?

Дослідники вважають, що розлади харчової поведінки можуть виникати через поєднання фізіології людини і життєвих подій. Ця комбінація включає в себе наявність певних генів, конституцію тіла, самооцінку, соціальний досвід, історію сімейного здоров’я, а іноді і інші психічні захворювання. Численні дослідження довели, що в таких випадках виникає незвичайна активність в головному мозку. Можна відзначити зміну рівня серотоніну і інших гормонів, цей факт вчені також пов’язують з виникненням розладів харчування.

Як анорексія впливає на здоров’я жінки?

При анорексії організм не отримує необхідної йому енергії з їжі, тому він сповільнюється і перестає нормально працювати. Згодом анорексія може вплинути на ваше тіло наступними способами:

  • Проблеми з серцем: зниження артеріального тиску, уповільнення серцевого ритму, нерегулярне серцебиття. У деяких випадках це провокує серцевий напад і раптову смерть.
  • Анемія – зменшення кількості еритроцитів і гемоглобіну в них. При анемії кров недостатньо насичена киснем і порушується його адекватне транспортування до всіх органів.
  • Кістки стають тонкими й тендітними, через відсутність надходження в них достатньої кількості мінералів і мікроелементів.
  • Камені в нирках або ниркова недостатність.
  • Порушення менструального циклу. Нерегулярні менструації і повна їх відсутність призводять до проблем з вагітністю. Під час вагітності підвищується ризик викидня, кесаревого розтину або народження дитини з низькою вагою при народженні.

Анорексія – це серйозне захворювання, яке також може привести до смерті. Дослідження показали, що від анорексії помирає більше жінок і дівчаток, ніж від будь-якого іншого розладу харчової поведінки або серйозної проблеми психічного здоров’я, такої як депресія. У багатьох людей з анорексією також є інші проблеми з психічним здоров’ям, такі як депресія або занепокоєння.

Важливо пам’ятати, щоб зменшити негативні наслідки для здоров’я, необхідно звернутися до лікаря при виникненні перших симптомів. Чим менше ви перебуваєте в цьому патологічному стані, тим швидше відновиться стан вашого організму.

Поділись


Новини партнерів