Вчені: підвищена чутливість до солі збільшує ризик гіпертонії

Відомо, що вживання солі в надмірних кількостях збільшує ризик розвитку артеріальної гіпертонії. Людьми з підвищеною чутливістю до солі лікарі називають тих, у кого організм реагує на сіль підвищенням тиску сильніше, ніж у інших. Вчені знають про цей феномен порівняно давно. Однак зв’язок між сіллю, чутливістю організму до неї і артеріальним тиском досі вивчений погано. Наприклад, відкритим залишалося питання: підвищена чутливість до солі – причина гіпертонії або її наслідок?

У новому дослідженні вчені з США та Китаю визначили рівень чутливості солі у 1604 чоловік, артеріальний тиск у яких був нижчий 140/90 міліметрів ртутного стовпа (тобто, у них не було гіпертонії). Для цього вони спочатку протягом тижня «тримали» учасників на дієті з низьким вмістом солі, потім – тиждень на дієті з її великою кількістю. Паралельно з цим вони відзначали, як змінюється артеріальний тиск учасників. За учасниками дослідження спостерігали більше семи років. Автори виявили, що у людей з підвищеною чутливістю до солі ризик розвитку гіпертонії був на 43% вищий, ніж у людей з нормальною чутливістю. Вчені вважають, що їх нові дані свідчать про те, що підвищена чутливість до солі – саме причина, а не наслідок гіпертонії.

«Це дійсно підтримує ідею, що нам потрібно приділяти більше уваги зменшенню споживання солі серед всіх людей», – вважає Jiang He.Джіанг Хі (Jiang He) з Університету Тьюлейн, співавтор дослідження. Він нагадав, що контроль артеріального тиску знижує ризик інфарктів та інсультів. Ще однією метою вчених було виявлення генів, які відповідальні за підвищену чутливість до солі, і пов’язаних з нею біомаркерів. Однак в цьому дослідженні авторам не вдалося цього зробити. Вони вважають, що в майбутніх дослідженнях необхідно визначити способи швидкого виявлення людей з високою чутливістю до солі.

Вчені сподіваються, що з часом персоналізована медицина представить різні засоби для лікування і профілактики гіпертонії у різних груп пацієнтів.

Поділись


Новини партнерів