Ендокринолог назвав вісім гормонів, які заважають схуднути

Ці гормони ендокринологи радять перевірити в першу чергу, якщо людина поправляється навіть від погляду на цукерку або ніяк не може схуднути при скромному харчуванні.

Список перешкод на шляху до стрункого тіла і здорової ваги невеликий, але важливий. Склали його лікарі-ендокринологи.

Т3, Т4 і кальцитонін – «гормони щитовидки»

Коли щитовидна залоза не виробляє нормальну кількість гормонів (гіпотиреоз), відбувається набір ваги. Лікарі радять не допускати дефіциту йоду, так як він входить до складу гормонів щитовидки. Важливо приймати вітаміни, особливо D, він важливий для гормону кальцитоніну (відповідає за кальцієво-фосфорний обмін в тканинах кісток). Ендокринологи також радять тримати в нормі рівень цинку. У цьому допоможуть добавки, а також гарбузове насіння.

Грелін – «гормон голоду»

Рівень цього гормону стає вищим перед трапезою, знижується через 60 хвилин після неї. Потрібен він для того, щоб мозок знав, що шлунок порожній і пора б вже поїсти. У людей із зайвою вагою цей сигнал спотворений. Тому людина і переїдає. Для греліну корисно їсти білки, шкідливо – цукор.

Лептин – «гормон ситості»

Саме цей гормон і каже мозку: «перестань їсти!». Якщо лептіновий обмін порушений, то мозку починає здаватися, що потрібно поїсти ще. А по факту це не потрібно. Низький рівень лептину може виникнути через високий інсуліну і запальний процес в гіпоталамусі. Корисними будуть фізичні навантаження і семигодинний сон кожного дня.

Інсулін – «гомін солодкого»

Інсулін допомагає клітинам використовувати цукор, що надійшов з їжею, як батарейку. Але при порушеннях клітини перестають правильно розуміти ситуацію і виробляється стійкість до інсуліну. Через це цукру в крові стає більше, справа обертається ожирінням, хронічною гіпертонією, збільшенням концентрації жиру в крові. Корисно відмовитися від оброблених, легкозасвоюваних вуглеводів. Їсти краще побільше білка, корисні жири (риба, корисні олії).

Кортизол – «гормон стресу»

При затяжному стресі кортизолу на постійній основі в крові занадто багато, ніж потрібно організму. Через це відбувається набір ваги, проблеми з серцем, опорно-руховим апаратом. Лікарі радять змінити спосіб життя, правильно харчуватися, спати не менше 7 годин на день і не зловживати алкоголем, кавою і міцним чаєм.

Естроген – «жіночий гормон»

Якщо естроген високий або ж низький, то людина може товстіти навіть при правильному харчуванні. А тим, хто намагається схуднути зробити це дуже важко. Ендокринологи радять запустити в свій щоденний раціон достатню кількість продуктів, багатих на клітковину. Корисно вживати лляну олію, броколі і капусту і регулярно займатися фізичною активністю.

Глюкагон-Пептид-1 – «гормон кишечника»

Його також можна назвати «гормоном ситості-2». Тому що він виробляється в кишечнику і відповідає за відчуття ситості. Якщо з ним біда, то людина буде переїдати. Для цього гормону корисні білкові продукти, пробіотики, зелень і листові овочі.

Нейропептид – «гормон великого голоду»

Ще один гормон, який в організмі людини несе відповідальність за відчуття голоду. Щоб гормон не перевищує норму, корисно їсти білкову та багату клітковиною їжу. Вона довго перетравлюється і дає відчуття ситості, тому нейропептиду буде складніше обдурити мозок.

Лікарі-ендокринологи радять не боротися із зайвою вагою або болючим її збільшенням поодинці. Озбройтеся отриманими знаннями, здайте аналізи, дізнайтеся причину і допоможіть своєму метаболізму.

Поділись


Новини партнерів