Отоларинголог Міна Лі перерахувала найпоширеніші причини запаморочення

Багато станів можуть викликати запаморочення, і перший крок в лікуванні – з’ясувати, що його викликає, говорить експерт.

За словами лікаря-отоларинголога Міни Лі, рідина в середньому вусі, зміщені кристали у внутрішньому вусі, хвороба Меньєра, вестибулярний неврит і вестибулярна мігрень – все це може викликати запаморочення.

«Якщо запаморочення викликане рідиною в середньому вусі, у вас, ймовірно, проблеми зі слухом, і це може звучати так, ніби ви перебуваєте під водою», – сказала Лі у випуску новин Hackensack Meridian Health. – «У вас може бути біль або тиск в ураженому вусі. Проблема зазвичай починається після нежиті. Лікар може оглянути вашу барабанну перетинку, щоб підтвердити цей діагноз. Ви отримаєте антибіотики, якщо це гостра інфекція, і протинабрякові засоби і назальний балончик, якщо вона хронічна».

Короткі напади запаморочення можуть бути викликані доброякісним пароксизмальним позиційним запамороченням (ДППЗ).

«Якщо ваше запаморочення триває всього кілька секунд за раз, і якщо воно викликане поворотом голови чи перевертанням в ліжку, у вас, швидше за все, є ДППЗ, при якому кристали у внутрішньому вусі зміщуються. Лікар може підтвердити цей діагноз за допомогою тесту Дікса- Холлпайка».

Якщо у вас ДППЗ, вас будуть лікувати за допомогою методу, який називають маневром Еплі, при якому голова повертається з боку в бік, щоб скинути кристали внутрішнього вуха. Ослаблені епізоди запаморочення, що заважають виконанню повсякденних завдань, можуть вказувати на хворобу Меньєра.

«Лікування починається з дієти з низьким вмістом солі, зменшення кількості кофеїну і сечогінних таблеток, що знижують тиск на внутрішнє вухо», – сказав Лі. «Мігрень – це частий супутній діагноз, з яким пацієнти Меньєра повинні звертатися при лікуванні хвороби».

Вестибулярний неврит – запалення нерва у внутрішньому вусі – ще одне захворювання, яке може викликати запаморочення.

«Швидше за все, це результат вірусної інфекції, тому лікування – це відпочинок і час», – додала вона. «Ліки, що відпускаються без рецепта, такі як меклозин, можуть допомогти з симптомами».

Якщо ваше запаморочення не пов’язане ні з одним з попередніх станів і триває від декількох хвилин до декількох днів, але повторюється знову і знову, швидше за все, це викликано вестибулярною мігренню.

«Першим кроком є ​​виявлення і усунення поширених тригерів мігрені, таких як стрес, поганий сон, сенсорне перевантаження і харчові елементи, такі як глутамат натрію, консерванти, алкоголь і кофеїн. Якщо цього недостатньо, ви можете почати профілактичне лікування».

Поділись


Новини партнерів