Жирова хвороба печінки: перші “тихі” зміни в організмі назвали лікарі

Жирова хвороба печінки є досить поширеним захворюванням, викликаним відкладенням зайвого жиру в цьому органі. У більшості людей симптоми відсутні, і стан не викликає серйозних проблем. Однак в деяких випадках воно може привести до серйозного пошкодження печінки

Класичні симптоми включають нудоту, блювоту, біль у правому верхньому квадранті живота і пожовтіння кольору шкіри. Проте існує ще кілька “тихих” ознак, які часто ігноруються.

“Печінка відповідає за багато важливих функцій, і в разі захворювання або травми втрата цих функцій може завдати значної шкоди організму”, – попередили лікарі.

Втома і слабкість

При зверненні до лікаря люди із захворюваннями печінки в першу чергу скаржаться на постійну втому. При цьому причина поразки органу значення не має. Це може бути вірусний гепатит, надмірне вживання алкоголю або спадкова хвороба.

“Пов’язана з цим втома може бути періодичною або постійною, легкою або виснажливою. Однак немає ніякого зв’язку між тяжкістю захворювання печінки і ступенем стомлюваності “, – відзначили фахівці.

За їх словами, пацієнти з мінімальним ураженням печінки можуть страждати від сильної втоми, в той час як люди з важким захворюванням печінки можуть зовсім її не відчувати. Згідно з дослідженням, опублікованим в Національній бібліотеці медицини США, стомлюваність є найбільш частим симптомом, про який повідомляють пацієнти із захворюваннями печінки.

Хоча основний патогенез втоми в цьому випадку поки ще до кінця не визначено, вчені вважають , що вона пов’язана зі змінами передачі сигналів між ураженою печінкою і мозком.

Втрата ваги

При захворюванні печінки також спостерігається безпричинна втрата ваги. У цьому випадку вона йде без дієти і фізичної активності. Втрата більше 5 кг маси тіла протягом 6-12 місяців повинна стати приводом для звернення в лікарню.

Причини жирової хвороби печінки

Хоча у деяких хвороба розвивається без будь-яких супутніх хронічних станів, є ряд чинників, який підвищує ризики. До них відноситься:

• ожиріння або надмірна вага;
• діабет 2 типу або інсулінорезистентність;
• метаболічний синдром.

Джерело

Поділись


Новини партнерів