Як зробити свою шкіру красивішою за допомогою простих звичок

Стан шкіри безпосередньо залежить від вашого харчування і способу життя.

Навіть найкраща косметика дає або тимчасовий ефект, або його відсутність — про це знає кожна дівчина, яка хоч раз намагалася замазати прищик, який вискочив у найбільш невідповідний день. А якщо проблеми серйозніші?

Чи знаєте ви, що шкіра — найбільший орган людського тіла? У кожному квадратному сантиметрі шкіри — приблизно сто потових залоз, шість мільйонів клітин, п’ятнадцять сальних залоз і п’ять тисяч сенсорних точок. До речі, завдяки цим точкам ми отримуємо інформацію про навколишнє середовище. Уявляєте?

І на цій же крихітній площі, нагадаємо, що ми говоримо всього про один квадратний сантиметр, живуть близько 30 000 000 різних бактерій. До речі, саме вони дають неприємний запах, коли людина потіє — сам по собі людський піт як рідина запаху не має.

Шкіра виконує безліч функцій. Завдяки здатності поглинати кисень і виділяти вуглекислий газ — допомагає дихати. Будучи “покривом”, захищає від сонячної радіації, проникнення бактерій, втрати і попадання ззовні води, механічних і фізичних пошкоджень, перегріву і переохолодження. Крім того, шкіра виконує певні функції у водно-сольовому обміні, синтезі і накопиченні вітаміну D, а також деяких гормонів.

Шкіра — і внутрішній, і зовнішній орган: однією половиною вона всередині, а іншою зовні. Відповідно, відчуває на собі всі мінливості існування в зовнішньому світі і реагує на все, що відбувається з організмом зсередини. Шкіра — дзеркало стану шлунково-кишкового тракту, балансу гормонів, способу життя і навіть способу думок. Це індикатор роботи нашого “внутрішнього заводу”, і лікарі при погляді на людину в першу чергу звертають увагу на стан її шкіри, її колір, лікті і так далі. Все це дає масу інформації про здоров’я.

Стан шкіри безпосередньо залежить від віку, харчування і способу життя. Як же ми можемо вплинути на це в кращу сторону?

Відмовтеся від куріння

Нікотин шкодить судинам і вбиває незліченну безліч нових шкірних клітин, крім того, ускладнює процес загоєння ран і регенерації шкіри. Навіть якщо ви не курите, а знаходитеся поруч із людиною, що палить, зовнішній вплив шкідливого тютюнового диму може викликати сухість і подразнення шкіри, тьмяний колір обличчя. Крім того, у курців через дим з’являється небезпечна звичка мружитися, що сприяє заляганню глибоких зморшок біля очей (тих самих “гусячих лапок”) і “кисетних” зморшок навколо губ. Є навіть термін такий — “обличчя курця”.

Дотримуйтеся водного балансу

Близько 70% шкіри людини становить вода і 30% — колаген, еластин, ретикулін, вуглеводи, ліпіди, ферменти. Вода потрібна для правильної роботи системи кровообігу, життєдіяльності клітин, підтримки функцій колагену. Коли води недостатньо, скорочується кількість міжклітинної рідини в дермі, і розташовані тут же колагени висихають і стоншуються.

Вибирайте правильні засоби гігієни

І, до речі, не використовуйте їх при кожному митті. Зволоженим і здоровим зовнішній шар шкіри підтримують ліпіди, природні жири. Мийні засоби, шампуні, гелі, надмірне намилювання, токсичний склад і спирт знищують ліпіди. Вибирайте засоби з нейтральним для шкіри рівнем pH (в 5,5 одиниць) — це кислі, а не лужні засоби. Віддавайте перевагу тим, що не мають яскравого кольору, виразного запаху і рясної піни. Чим засіб “непривабливіше”, тим більше сподобається шкірі.

Вживайте вітамін С

Він не синтезується в організмі самостійно, а надходить тільки ззовні і необхідний для нормального вироблення колагену — речовини, відповідальної за пружність шкіри. Якщо вітаміну С недостатньо, колаген руйнується, відповідно, починаються більш активні процеси старіння шкіри.

А ще — Омега-3

Омега-3 жирні кислоти піклуються про молодість і здоров’я шкіри, нормалізують рівень холестерину, корисні для серця, знижують ризик розвитку раку шкіри. Саме тому у вашому раціоні мають бути дикі лосось, тунець, скумбрія, сардини, форель, авокадо, молоко, йогурт, волоські горіхи, насіння льону.

Будьте обережнішими з молоком

Обмежте споживання молочних продуктів, адже в складі молока присутні речовини, які провокують більш активну роботу сальних залоз. У результаті виділяється більше шкірного сала, яке закупорює пори і стимулює появу нових прищів. Та й у цілому сприяє розвитку запальних процесів в організмі.

Бережіть шкіру від сонця

Використовуйте сонцезахисні засоби і не перебувайте під прямими сонячними променями. Ультрафіолет стимулює в цьому випадку вироблення меланіну для захисту шкіри. І тут вже як пощастить — кому загар, кому родимки і пігментні плями, а всім — ризик меланоми.

Висипайтеся

Це дійсно важливо, адже під час сну в організмі активно йдуть процеси регенерації і відновлення, що безпосередньо стосується і шкіри теж.

Джерело

Поділись


Новини партнерів