Фахівці дали 10 порад для зниження високого тиску

Для хорошого здоров’я в цілому важливо не допускати підвищення артеріального тиску, і ви можете використовувати наступні 10 універсальних порад фахівців для його зниження, пише видання Express.

Рівень артеріального тиску залежить від того, скільки крові перекачує серце, і наскільки вільний шлях для кровотоку в артеріях. Чим вужчі ваші артерії, тим вищий кров’яний тиск.

Якщо ваші показники вище норми, але нижче 130/80 мм рт. ст., ви потрапляєте в категорію підвищеного артеріального тиску, що є цілком оборотним при внесенні в образ життя здорових коригувань.

Ось що радять робити фахівці для зниження високого тиску.

Якщо ви курите, припиніть. В останній момент куріння виникає тимчасове підвищення артеріального тиску і почастішання пульсу, але в довгостроковій перспективі хімічні речовини, що містяться в тютюні, можуть сприяти вже хронічно високому тиску, пошкоджуючи стінки кровоносних судин. Таке пошкодження викликає запалення і звужує артерії.

Спробуйте медитацію або йогу. Йога, яка зазвичай включає в себе контроль дихання, і техніки медитації, що сприяють розслабленню і зняттю стресу, також можуть бути ефективними для зниження високого тиску.

Частіше займайтеся спортом. Фізичні навантаження збільшують серцебиття і частоту дихання, що з часом допомагає серцю стати сильнішим. Це, в свою чергу, знижує тиск на артерії. Достатньо близько 40 хвилин руху три-чотири рази на тиждень. У тому числі це передбачає ходьбу по сходах, піші прогулянки, їзду на велосипеді, плавання.

Висипайтеся. Коли людина погано спить, це може вплинути на її кров’яний тиск. Люди, які страждають недосипом, особливо в середньому віці, мають підвищений ризик гіпертонії.

Худніть, якщо ваш ІМТ відноситься до параметрів ожиріння. Навіть невелика втрата ваги в цьому випадку може знизити високий артеріальний тиск. Крім того, це краще для здоров’я в цілому, оскільки знижує ризик виникнення інших проблем зі здоров’ям.

Скоротіть споживання цукру і перероблених вуглеводів. Багато наукових досліджень показують, що обмеження цукру і рафінованих вуглеводів може допомагати худнути і покращувати параметри тиску. Ви не повинні виключати їх повністю, але буде корисним скоротити кількість.

Їжте більше бананів і менше солі. Збільшення споживання калію і скорочення споживання солі також сприяє нормалізації артеріального тиску. Крім бананів калій містять нежирні молочні продукти, риба, абрикоси, авокадо, апельсини, картопля, помідори, шпинат.

Їжте більше часнику. Деякі дослідження показують, що його компоненти можуть серйозно впливати на артеріальний тиск.

Вживайте достатньо омега-3 жирних кислот, протеїн і магній. Це корисно не тільки в плані нормалізації тиску, але також для здоров’я і гарної імунної системи в цілому. До речі, дефіцит магнію пов’язаний з підвищеним кров’яним тиском.

Пийте менше алкоголю. Він здатний підвищувати кров’яний тиск на один міліметр ртутного стовпа з кожними 10 грамами, випитим понад стандартного келиха вина.

Поділись


Новини партнерів