7 неочевидних причин різкої втрати ваги

Поки одні сидять на дієтах і займаються спортом, щоб позбутися від зайвих кілограмів, інші абсолютно несподівано для себе виявляють, що їхня вага зменшилася на кілька кілограмів, причому без будь-яких зусиль з їхнього боку. Привід для радості? Не завжди, іноді це може бути симптомом серйозного захворювання.

Мабуть, перше, що спадає на думку при різкій втраті ваги, – рак. Дійсно, багато онкологічних захворювань протікають без яскраво виражених симптомів, а раптове схуднення не завжди пов’язують з хворобою. Лікарі нагадують, що несподіване схуднення на 5% від своєї ваги і більше без зміни харчування і інших значних змін – привід для звернення до фахівця і серйозного обстеження.

Але різка втрата ваги супроводжує не тільки онкологічні захворювання. Вона може спостерігатися і з інших причин, деякі з яких можуть бути досить серйозними.

Гіпертиреоз

При гіпертиреозі – підвищеній функції щитовидної залози – ця залоза виробляє занадто багато тироїдних гормонів. Вони виконують в організмі безліч функцій, в тому числі впливають і на метаболізм. На тлі гіперфункції щитовидної залози організм може почати спалювати занадто багато калорій – запасені жири будуть перероблятися, вага почне знижуватися. Зазвичай різка втрата ваги при гіпертиреозі супроводжується підвищеною тривожністю, порушеннями сну, сильною втомою, прискореним серцебиттям.

Депресія

Це не просто почуття пригніченості і постійний поганий настрій, це справжнє психіатричне захворювання, для лікування якого можуть знадобитися лікарські препарати і сеанси психотерапії.

Втрата ваги може стати одним з побічних ефектів депресії. Сам стан часто супроводжується втратою апетиту, хоча в деяких випадках люди, навпаки, починають їсти більше.

Серед інших симптомів, які супроводжують депресію: постійна втома, пригніченість, відсутність життєвих сил навіть на звичні дії, проблеми зі сном, безсоння або надмірна сонливість, складності з концентрацією і вирішенням завдань на роботі.

Запальні захворювання кишечника

Найпоширеніші запальні захворювання кишечника – хвороба Крона і виразковий коліт. Ці стани супроводжуються постійною втомою, діареєю, сильними болями в животі, здуттям і підвищеним газоутворенням.

У пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника часто порушений процес вироблення греліну – гормону, відповідального за відчуття голоду, а також лептину – гормону насичення. Через це вони не відчувають голоду, а їжа часто не видається їм смачною. Відсутність апетиту, а також постійний дискомфорт, який супроводжує процес травлення, призводить до того, що люди їдять менше, а вага їх очікувано падає.

Туберкульоз

Туберкульоз перестав бути захворюванням нижчих соціальних верств, він може проявитися у цілком благополучних офісних співробітників і членів їх сімей.

Збудник туберкульозу – бактерія Mycobacterium tuberculosis. При зараженні хвороба не завжди проявляє себе, часто бактерія переходить у латентний, сплячий стан. У деяких випадках інфекція активізується, у пацієнта з’являється сильний кашель (нерідко з кров’ю), біль в грудях, сильна втома, припливи. Втрата апетиту і різка втрата ваги теж входять в число найбільш типових симптомів туберкульозу.

Хвороба Аддісона

Це ендокринне захворювання, при якому наднирники перестають виробляти достатньо кортизолу і альдостерону. Дефіцит кортизолу призводить до того, що апетит знижується, а вага абсолютно логічним чином знижується.

Крім того, у пацієнтів з хворобою Аддісона (вона, відзначимо, зустрічається досить рідко) відзначаються постійна втома, знижений тиск, м’язова слабкість, сильна тяга до солоної їжі.

Серцева недостатність

При серцевій недостатності тканини і органи можуть отримувати недостатньо кисню просто через те, що серце не здатне перекачувати кров так само продуктивно, як воно це робило раніше.

Через це відчуття насичення може бути присутнім навіть тоді, коли насправді людина з’їла мало або не їла зовсім. Крім того, запалення, яке є при порушенні роботи серця, може впливати на швидкість метаболізму – калорії будуть спалюватися швидше і ефективніше, провокуючи різке зниження ваги.

Ревматоїдний артрит

Це поширене аутоімунне захворювання, точна причина виникнення якого невідома. Людина відчуває сильний біль, виконувати навіть найпростіші рухи стає важко.

Ревматоїдний артрит супроводжується атакою імунної системи організму його ж власних суглобів. Це веде до постійного запалення в організмі, на тлі якого прискорюється звичний метаболізм – спалюються і калорії, і запасені жирові відкладення. Людина втрачає у вазі, навіть якщо вона їсть стільки ж, скільки зазвичай.

Лікарі підкреслюють, що будь-яка помічена втрата ваги, яка відбулася нібито сама собою, повинна стати приводом для звернення до лікаря. Люди часто не помічають рак, незважаючи на, здавалося б, явні ознаки, а якщо хвороба протікає нетипово, взагалі схильні ігнорувати будь-які тривожні симптоми.

Поділись


Новини партнерів