Ангіна: ускладнення, які можуть сильно підірвати здоров’я

Ця хвороба горла може бути дуже небезпечною, якщо не лікувати її правильно. Про ускладнення після ангіни у дорослих і дітей розповідає лікар-терапевт.

Ангіну, або гострий тонзиліт, можуть викликати безліч мікроорганізмів – бактерії, віруси, гриби, які переносять інфекцію в ротову порожнину, область глотки, мигдалин.

Найнебезпечнішим в плані можливого розвитку ускладнень є гострий тонзиліт, викликаний бета-гемолітичним стрептококом групи А (БГСА). Саме він через антигенну мімікрію з нашими власними антигенами здатний викликати розвиток імунної реакції проти власних тканин організму.

Негнійні ускладнення

До них відносять:

  • гостра ревматична лихоманка;
  • постстрептококовий реактивний артрит;
  • гострий гломерулонефрит;
  • скарлатина;
  • синдром стрептококового токсичного шоку;
  • дитячий аутоімунний розлад, пов’язаний зі стрептококами групи А (PANDAS)

Гостра ревматична лихоманка (ГРЛ)

Це відстрочене ускладнення після стрептококового тонзиліту, яке може розвинутися через 2-3 тижні після перенесеної ангіни і має різні прояви, такі як артрит, кардит (ураження серця), хорея, підшкірні вузлики, кільцеподібна еритема. Найчастіше проявом ГРЛ є гостре гарячкове захворювання з артритом і часто з кардитом. Зазвичай уражаються відразу кілька великих суглобів, причому біль має мігруючий характер. Кожен суглоб запалюється від одного-двох днів до тижня. Початок артриту в різних суглобах зазвичай накладається один на одного, створюючи враження, що хвороба «мігрує» від суглоба до суглоба. Артрит проходить в середньому за 4 тижні і не призводить до тривалої деформації суглобів.

Ураження серця – кардит – може торкатися всіх його структур, однак найчастіше уражається внутрішня частина серця – ендокард – з ураженням мітрального і аортального клапанів. При аускультації (прослуховуванні) серця можна виявити появу нових шумів, а при ехокардіографії – появу мітральної або аортальної регургітації (недостатності). Пошкодження серцевих клапанів може бути прогресуючим або хронічним, що призводить до серцевої недостатності.

Менш часто проявом ГРЛ є неврологічний розлад з хореєю – характеризується різкими неритмічними, мимовільними рухами, м’язовою слабкістю, емоційними розладами. Хорея може проявитися через один – вісім місяців після перенесеного тонзиліту. Більшість пацієнтів одужує через 6 тижнів.

Також можуть з’явитися підшкірні вузлики – тверді, безболісні уражені ділянки розмірами від декількох міліметрів до 2 см в діаметрі, частіше розташовані над кістковою поверхнею або поруч з сухожиллями, зазвичай симетричні, проходять переважно протягом місяця.

Ще одна патологія – кільцеподібна еритема. Це рожевий висип без свербежу, що з’являється на шкірі тулуба, що розповсюджується відцентрово з поверненням шкіри в центрі до нормального вигляду.

Пізнім наслідком ГРЛ може стати розвиток ревматичної хвороби серця з формуванням клапанних вад серця. Зазвичай вона виникає через 10-20 років після первинного захворювання.

З появою антибіотиків відбулося різке зниження смертності та тяжкості гострої ревматичної лихоманки в розвинених країнах проте, навіть на сьогоднішній день, особливо в країнах, що розвиваються, це ускладнення на серці після ангіни залишається провідною причиною смерті від серцево-судинних захворювань.

Постстрептококовий реактивний артрит

Це ускладнення ангіни на суглоби. Він також розвивається через кілька тижнів після перенесеної стрептококової ангіни і характеризується ураженням одного або декількох суглобів тіла.

Гострий гломерулонефрит

Ангіна може дати ускладнення на нирки. Постстрептококовий гломерулонефрит викликають певні штами бета-гемолітичного стрептокока (12 і 49 тип). Діти до 7 років піддаються найбільшому ризику. Клінічні прояви різноманітні – від безсимптомної мікрогематурії (наявності кров’яних клітин еритроцитів в сечі) до гострого нефритичного синдрому – поява червоної сечі, протеїнурія, набряки, гіпертонія, навіть гостра ниркова недостатність.Незважаючи на все це, прогноз в цілому сприятливий.

Скарлатина

Дифузний еритематозний висип, що з’являється з тонзілофарингітом. Діагностується типовою клінічною картиною, а також експрес-тестом на стрептокок або посівом з горла.

Стрептококовий синдром токсичного шоку

Дуже рідкісне захворювання, що проявляється шоком і органною недостатністю.

Синдром PANDAS

Це дитячий аутоімунний психоневрологічний розлад, пов’язаний зі стрептококами групи А. Він характеризується тим, що у дітей з обсесивно-компульсивними або тіковими розладами відбувається погіршення симптомів на тлі стрептококової інфекції.

Гнійні ускладнення

Також існують гнійні ускладнення гострого тонзиліту, викликаного бета-гемолітичним стрептококом групи А, до них відносяться: тонзіллофарінгеальний целюліт або абсцес, середній отит (запалення вуха), синусит (запалення пазух носа), некротичний фасциит (п’яткова шпора), стрептококова бактериемия (присутність в кровотоці бактерій, може розвиватися безсимптомно або з підвищенням температури тіла, при відсутності лікування здатна викликати сепсис), менінгіт і абсцес головного мозку, септичний тромбофлебіт яремної вени.

Як знизити ризики

Для попередження розвитку небезпечних наслідків необхідна своєчасна діагностика – виявлення збудника – БГСА, а також своєчасне призначення антибіотикотерапії. Метою лікування антибіотиками є: зменшення тяжкості і тривалості симптомів ангіни, профілактика гострих гнійних ускладнень, відстрочених негнійних, запобігання поширенню БГСА серед інших людей.

При появі болю в горлі необхідно проконсультуватися з лікарем, який огляне хворого, оцінить клінічну картину, ймовірність наявності стрептококового тонзиліту, проведе діагностику і призначить адекватне лікування. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням і при будь-якому болю в горлі самостійно починати прийом антибіотиків – тільки так можна уникнути появи більш небезпечних симптомів!

Поділись


Новини партнерів