Зниження рівня стресу допомагає скоротити споживання шкідливої їжі

Від харчових звичок залежить стан нашого здоров’я, тому вислів “ти – це те, що ти їси” завжди залишається актуальним. Нещодавнє дослідження показало, що зниження рівня стресу веде до зменшення споживання фаст фуду і джанк фуду, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Дослідження опубліковано в недавньому номері журналу Nutrients. 16-тижнева програма була спрямована на запобігання набору ваги шляхом управління стресом, здорового харчування та фізичної активності. Методи досягнення були простими кроками, включаючи уроки з управління часом та встановленням пріоритетів, багато хто використовував серії відеороликів, на яких представлені такі матері молодших дітей, як ті, що беруть участь у дослідженні.

“Ми використовували свідчення жінок у відео та демонстрували їх взаємодію з сім’ями, щоб підвищити обізнаність про стресові фактори. Після перегляду відео багато учасниць сказали:” Це перший раз, коли я зрозуміла, що настільки напружена” – тому що вони перебувають у стресі постійно”, – сказала Мей-Вей Чанг, провідна авторка дослідження з Університету штату Огайо.

“Багато з цих жінок відчувають роздратування, болі в голові і шиї та проблеми зі сном – але вони не знають, що це ознаки стресу”, – додала Чанг.

Аналіз даних дослідження показав, що зниження рівня стресу у жінок після участі у експерименті було ключовим фактором, що впливає на  зменшення споживання ними жирних страв та фаст-фуду.

338 учасниць, мами з надмірною вагою або ожирінням у віці від 18 до 39 років, були набрані з Спеціальної додаткової програми харчування для жінок, немовлят та дітей (WIC), яка дбає про матерів з низьким рівнем доходу та дітей віком до 5 років. Для участі у програмі родина повинна мати річний дохід не вище 185% федеральної межі бідності.

Чанг сказала, що ці жінки, мабуть, зіткнуться з низкою викликів, які можуть викликати у них стрес: фінансові труднощі, проживання в небезпечних кварталах, часті переїзди, нестабільне особисте життя. Також часто в жінок з цього прошарку населення суттєво збільшується вага під час та після вагітності і вони рідко худнуть після цього, що може спричинити проблеми для них самих та їхніх наступних дітей, якщо вони вирішать знову завагітніти.

За результатами цього дослідження, зниження рівня стресу дозволило відчутно скоротити споживання нездорової їжі – зменшення стресу на 1 пункт скорочувало вживання фаст фуду на 7%.

Звісно, експеримент не нав’язував жінкам зміни у їхньому житті, а лише показав їм приклади того, як можна жити більш здорово та менш напружено.

Що стосується управління стресом, дослідники зосереджувались на тому, щоб допомогти жінкам змінити своє мислення і не звинувачувати себе, коли щось піде не так, а безпосередньо вирішували проблеми, що викликали стрес.

“Ми підвищили їх обізнаність щодо стресових факторів у їхньому житті, але, на жаль, багато з них не піддаються контролю”, – сказала Чанг. Тому науковці навчали жінок контролювати свої негативні емоції, пам’ятати, що проблеми тимчасові і вони зможуть їх подолати, та впевнено дивитись у майбутнє.

Поділись


Новини партнерів