Фінські науковці назвали соус, який допомагає знизити рівень холестерину

Холестерин – це воскоподібна речовина, що міститься в крові. Ваше тіло потребує холестерину для вироблення здорових клітин, але високий рівень холестерину може збільшити ризик серцевих захворювань. При високому рівні холестерину у вас можуть з’являтися жирові відкладення в судинах. Згодом ці відкладення розростаються, ускладнюючи протікання достатньої кількості крові по артеріях. Іноді ці відкладення можуть раптово зірватись і утворити згусток, який спричиняє інфаркт або інсульт. Їжа, яку ви їсте, має суттєвий вплив на рівень холестерину, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Соуси – це прекрасний спосіб збагатити смак ваших страв, змінити їхню текстуру та збагатити їх поживними речовинами. Проте, більшість готових соусів, які продаються в магазинах, містять величезну кількість солі, цукру та інших шкідливих добавок.

Корисні соуси повинні містити мінімальну кількість цукру та велику частку таких поживних речовин, як білок, корисні жири та клітковина.

Фінські вчені провели дослідження, яке показало, як вживання різних соусів впливає на рівень холестерину ЛПНЩ.

Добровольці, які споживали кетчуп за сніданком, обідом та вечірнім чаєм або випивали кілька склянок томатного соку на день, помітили значне зниження рівня ЛПНЩ всього за три тижні.

Вчені, які проводили дослідження в Університеті Оуло у Фінляндії, заявили, що загальний рівень холестерину впав трохи менше ніж на 6%, а рівень ЛПНЩ – майже на 13%. Вони закликали пацієнтів з високим рівнем холестерину почати їсти кетчуп або пити томатний сік, щоб зменшити ризик серцевих нападів та інсультів.

У звіті про дослідження, опублікованому в  British Journal of Nutrition, вони зазначили: “Зміни, які ми побачили, можна вважати значними, враховуючи, що період дослідження становив лише три тижні, і всі добровольці мали нормальний рівень холестерину на початку експерименту”.

До найгірших соусів, які сприяли підвищенню рівня “поганого” холестерину в крові, фінські вчені віднесли соус Ранч, майонез, соус тартар, нежирні заправки до салатів, соус барбекю та соус теріякі.

Здоровим вважається рівень холестерину, що не перевищує 5 мілімолей на літр крові. Близько 70% людей, старших за 45 років, мають підвищений рівень холестерину. Лікарі все більше зосереджуються на зниженні “поганого” холестерину та підвищенні рівня “хорошого” холестерину, тобто ЛПВЩ.

Високий рівень холестерину може бути викликаний спадковістю, але найчастіше він є результатом нездорового способу життя. Здорове харчування, регулярні фізичні вправи та, в деяких випадках, ліки можуть допомогти знизити високий рівень холестерину.

Поділись


Новини партнерів