Гіпертонія – це стан, при якому артеріальний тиск увесь час тримається на високому рівні, а це означає, що серцю доводиться інтенсивніше працювати, щоб кров могла дістатись до всіх частин тіла. Цей механізм може підвищити ризик серйозних серцево-судинних захворювань з часом, тому життєво важливо тримати кров’яний тиск під контролем. Ключовою умовою для цього є зменшення споживання певних різновидів продуктів, пише Жіночий світ з посиланням на Express.
За даними Cleveland Clinic, до продуктів, частку яких у вашому раціоні потрібно суттєво зменшити, належать:
- Вершкове масло і маргарин
- Магазинні салатні заправки
- Жирне м’ясо
- Молочні продукти з повною жирністю
- Смажена їжа
- Солоні закуски
- Консерви
- Фаст фуд
- Оброблене м’ясо
Багато з вищезазначених продуктів мають високий вміст солі, що призводить до підвищення рівня артеріального тиску.
Раціон з високим вмістом солі порушує натрієвий баланс в організмі. Як пояснюють фахівці з Action on Salt, які працюють на базі Лондонського університету королеви Мері, це може спричинити затримку води в організмі, що і збільшує тиск, який кров чинить на стінки судин.
“Скорочення споживання солі є одним із найшвидших способів знизити артеріальний тиск, особливо якщо він у вас вже високий”, – говорять дослідники.
Органи охорони здоров’я рекомендують дорослим з’їдати не більше шести грамів солі щодня. Але більшість людей значно перевищують цю норму. Тому корисною звичкою може стати перевірка вмісту солі в продуктах харчування перед покупкою.
Також для зниження показників артеріального тиску рекомендується включити в раціон більше джерел клітковини, жирних кислот омега-3, калію, кальцію та магнію.