Науковці знайшли зв’язок між здоров’ям ясен та гіпертонією

Хочете побороти високий кров’яний тиск? Не забудьте почистити зуби щіткою та зубною ниткою, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Нове дослідження показало, що у важких випадках хвороба ясен може значно збільшити ризик розвитку високого кров’яного тиску у здорових людей.

“[Наші] дані вказують на те, що пародонтальні бактерії викликають не тільки пошкодження ясен, а також запальні реакції, які можуть вплинути на розвиток системних захворювань, включаючи високий кров’яний тиск”, – сказав автор дослідження доктор Франческо Д’Аюто, керівник відділу пародонтології зі Стоматологічного Інституту Істмана Університетського Коледжу Лондона.

Звіт про дослідження було опубліковано 29 березня у журналі Hypertension.

У ньому взяли участь 250 здорових дорослих людей з важким пародонтитом та 250 здорових дорослих без захворювання ясен. Їхній середній вік становив 35 років.

Згідно з висновками, учасники із захворюваннями ясен мали вдвічі більше шансів отримати високий систолічний артеріальний тиск – 140 мм рт. ст. або більше, ніж ті, у кого були здорові ясна – 14% та 7% відповідно.

Систолічний артеріальний тиск – верхнє число в показнику артеріального тиску.

Хоча було встановлено лише кореляцію, а не причинно-наслідковий зв’язок, результати показують, що близько 50% дорослих можуть мати невиявлений високий кров’яний тиск через захворювання ясен – тканинну інфекцію, яка також може призвести до запалення і кісток або втрати зубів.

Вчені заявляють, що профілактика та лікування захворювань ясен може бути економічно ефективним способом зменшення системного запалення та поліпшення функції ендотелію, тонкої оболонки всередині серця та судин.

Серед іншого це пов’язано з тим, що на відміну від високого артеріального тиску, хвороби ясен мають симптоми, які легко помітити.

Поділись


Новини партнерів