Як схуднення всього на кілька кілограмів може допомогти збільшити тривалість життя

Про важливість здорового способу життя з настанням пандемії COVID-19 почали говорити так багато, як ніколи до того. Люди постійно шукають способи зміцнити своє здоров’я та збільшити тривалість життя. Одним з найнадійніших способів досягти цих цілей є схуднення, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Надмірна вага пов’язана з багатьма проблемами зі здоров’ям, і втрата деяких кілограмів часто представляється найкращим способом уникнути їх, незалежно від вашого віку.

Дослідники виявили, що зв’язок між збільшенням ваги та ризиком смерті слабшає у міру того, як ви старієте, і різке схуднення в середньому або пізньому зрілому віці може підвищити ризик передчасної смерті, особливо коли мова йде про серцеві захворювання.

Набір зайвої ваги від 25 років до середнього віку асоціювався з підвищеним ризиком смертності порівняно з людьми, які протягом усього життя залишалися з нормальною вагою.

Однак значна втрата ваги у середньому та старшому віці корелює зі збільшенням ризику смерті. зате люди з ожирінням або із надмірною вагою, які можуть скинути лише 3% своєї ваги і не втримати цей результат протягом тривалого часу, побачать значну користь для здоров’я, включаючи зниження ризику діабету 2 типу та серцевих захворювань, а також деяких видів раку.

Національний інститут здоров’я та досконалості медичної допомоги (Ніцца) визнає труднощі, з якими стикаються люди, намагаючись схуднути та зберегти результати схуднення.

За оцінками, у чоловіків, що страждають на ожиріння, приблизно в п’ять разів частіше розвивається діабет 2 типу та у 2,5 рази більше шансів отримати високий кров’яний тиск.

Жінки, що страждають на ожиріння, мають приблизно в 13 разів більше шансів на розвиток діабету 2 типу та в чотири рази більший ризик гіпертонії, ніж жінки з нормальною вагою.

У дослідженні, опублікованому в Національній медичній бібліотеці США, було проаналізовано ожиріння та пов’язані з цим наслідки для старіння. В дослідженні було зазначено, що ожиріння давно стало глобальною проблемою охорони здоров’я. А враховуючи збільшення тривалості життя, воно стає все більш поширеним серед людей старшого віку. Це призводить до зростання ризику цілого ряду хронічних захворювань.

Дослідники виявили, що ожиріння можна розглядати як стан передчасної метаболічної дисфункції, який нагадує старіння.

“Ожиріння робить людей більш вразливими перед багатьма проблемами зі здоров’ям та є однією з головних причин смерті, якій можна запобігти”, – кажуть фахівці.

Поділись


Новини партнерів