Діабет 1 та 2 типу: у чому різниця

Діабет – це хронічне захворювання, при якому вироблення інсуліну чи нормальна реакція організму на нього порушується. Тоді клітини не можуть засвоїти глюкозу і її рівень в крові починає зростати, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Існує 2 основних різновиди діабету – діабет 1 та 2 типу. Обидва вони впливають на те, як наше тіло регулює рівень глюкози в крові, яка є основним джерелом енергії для нього. Та все ж, між ними існує суттєва різниця.

При діабеті 1 типу наша імунна система атакує здорові бета-клітини підшлункової залози, які і виробляють інсулін. Вона ідентифікує їх, як чужорідних агентів та знищує. В результаті наш організм втрачає здатність виробляти інсулін.

Причина, з якої імунна система починає атакувати бета-клітини, досі невідома. Вважається, що вона може бути пов’язана з генетичними та екологічними факторами.

Найчастіше симптоми діабету 1 типу виникають у дітей та підлітків.

При діабеті 2 типу інсулін виробляється підшлунковою залозою нормально, але організм не може його використовувати. Тому інсулін та глюкоза просто накопичуються в крові, спричиняючи різкі перепади рівня цукру.

Як і з діабетом 1 типу, причини того, що деякі люди стають резистентними до дії інсуліну, досі невідома. Однак, фахівці в цій галузі вважають, що діабет 2 типу пов’язаний з нездоровим способом життя і надмірною вагою.

Здебільшого діабет 2 типу діагностується у дорослих. Він значно поширеніший за діабет 1 типу, на нього припадає близько 90% всіх випадків діабету у світі.

Симптоми діабет 1 та 2 типу загалом однакові – часта потреба у сечовипусканні, постійні спрага та голод, помутніння зору, повільне загоєння ран та порізів. Але при діабеті 2 типу також зустрічається поколювання і оніміння в руках та ногах.

На сьогодні не існує ліків від діабету. Але можна контролювати симптоми обох типів діабету за допомогою здорового способу життя та призначених лікарем препаратів.

Поділись


Новини партнерів