Вчені знайшли 5 нових препаратів, що потенційно можуть деактивувати ВІЛ

Вірус імунодефіциту людини інфікує клітини, після чого може або експлуатувати їх, щоб відтворювати більше своїх копій, або залишатись у стані спокою, явище, яке називається латентністю. Під час нещодавнього дослідження вчені виявили спосіб пошуку хімікатів, які можуть утримувати вірус у “сплячому” стані, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Результати дослідження було опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Сучасна терапія препаратами блокує зараження здорових клітин вірусом”, – сказав Іян Лу з Іллінойського університету в Урбана-Шампейн. “Прихований резервуар створює більшу проблему, оскільки він може почати відтворювати вірус у будь-який час. Отже, пацієнти повинні все життя перебувати на антиретровірусній терапії, щоб запобігти відновленню вірусу”.

Поки що існує два типи терапії для хворих на ВІЛ: знищення вірусу, при якому гинуть інфіковані клітини, та блокування вірусу всередині клітини, що запобігає його передачі здоровим клітинам. Проблемою першого підходу є залишки клітин, у яких вірус перебуває в неактивному стані. Проблема другого підходу, яку і намагаються вирішити дослідники, полягає в тому, що було виявлено не так багато ліків, що мають такі властивості.

Оскільки вихід вірусу зі “сплячого” стану може відбутись в будь-який момент, вимірювання коливань експресії генів може виявитись більш ефективним, ніж визначення середньої експресії генів.

Дослідники використовували популяцію Т-клітин, які є резервуаром для ВІЛ, інфіковану вірусом. Вони знімали клітини з інтервалом у 15 хвилин протягом 48 годин і протестували на них понад 1800 сполук.

Таким чином науковці знайшли 5 нових хімікатів, які можуть допомогти утримати вірус всередині клітини. Є імовірність, що подібні тести  можуть бути успішно адаптовані для вивчення інших хвороб, які демонструють мінливість у експресії генів, таких як рак.  В даний час вони працюють над розумінням того, як п’ять нових препаратів пригнічують реактивацію вірусу.

Вчені хочуть перевірити, як ці препарати впливають на інші гени клітини-господаря, а також перевірити їх на зразках ВІЛ-інфікованих людей.

Поділись


Новини партнерів