Вчені встановили, що кава допомагає зміцнити пам’ять

Кава має не надто добру репутацію серед тих, хто дбає про своє здоров’я. Її надлишок може вплинути на ваш настрій, посилити тривогу, спричинити безсоння, а в довгостроковій перспективі може погіршити здоров’я серця, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Але кофеїн не завжди шкідливий. Неодноразово було доведено, що кофеїн має і позитивні ефекти. Наприклад, нові дані вказують на те, що кофеїн здатен поліпшити нашу пам’ять.

Було встановлено, що кава може відновити пошкоджені нитки ДНК, що може допомогти вам запам’ятовувати інформацію досить легко. Лі-Хуей Цай, професор нейронауки і доктор філософії, пояснює, що коли ми дізнаємось щось нове, клітини мозку пошкоджують свою ДНК, і ці пошкодження нейрони повинні негайно відновити. Але по мірі старіння часу на ці відновлення потрібно все більше, що спричиняє втрату пам’яті та збільшує ризик нейродегенеративних захворювань, як от деменція.

Так як ДНК відновлюються все повільніше, на них накопичуються пошкодження, що особливо сильно позначається на людях з тими чи іншими генетичними хворобами.

Свіжі дані вказують на те, що регулярне вживання кави може допомогти прискорити відновлення пошкоджень ДНК у літніх людей. У дослідженні, опублікованому в журналі Molecular Nutrition and Food Research, вчені поділилися інформацією про те, що вживання кави може допомогти зменшити процес руйнування ДНК і може допомогти відновити пошкодження протягом двох годин.

Для дослідження команда науковців з Університету Кайзерслаутерн у Німеччині давала 200 мілілітрів кави 13 здоровим чоловікам чотири рази протягом восьми годин. Після цього вони взяли зразки крові всіх учасників, щоб перевірити цілісність їхньої ДНК. Було помічено, що пошкодження ДНК зменшились протягом двох годин після споживання чашки кави. Протягом восьми годин показник пошкодження був на 30% нижчим, ніж до початку експерименту.

Кілька раніше проведених досліджень вже довели, що вживання кави може мати певну користь для здоров’я. Кава не тільки підсилює мозок, але також може допомогти в боротьбі з діабетом 2 типу, захворюваннями печінки та раком молочної залози. Це дослідження також встановлює взаємозв’язок між вживанням кави та відновленням ниток ДНК, але все ж необхідні подальші дослідження в цьому напрямку.

Якщо ви регулярно п’єте каву, переконайтеся, що її кількість не надто велика. Порція кави має складати 120 або 150 мл, але в наш час її п’ють з чашок об’ємом 200-250 мл, що є величезною кількістю і може завдати шкоди здоров’ю. На день не слід випивати більше 2 чашок кави.

Поділись


Новини партнерів