Науковці визначили, хто найчастіше страждає від тривалого COVID

В одному дослідженні, проведеному за участі 327 пацієнтів, було встановлено, що 55% із них через 11 місяців після хвороби не одужали повністю. У 93% залишались такі симптоми коронавірусної інфекції, як постійна втома та задишка, пише Жіночий світ з посиланням на The Sun.

Жінки вдвічі частіше повідомляли про сильну втому та в сім разів частіше – про задишку. Крім того, вони частіше інфікувались іншими хворобами та гірше їх переносили.

Nfrj; після COVID-19 жінки частіше скаржились на проблеми із пам’яттю, зором, рухливістю, слухом тощо, ніж чоловіки того ж віку, що також постраждали від коронавірусної інфекції.

При цьому такі наслідки були навіть у молодих і здорових жінок працездатного віку.

“Той факт, що жінки у віці до 50 років є групою з найгіршими результатами, може мати глибокий вплив рішення щодо пандемічної політики, а також для стратегії вакцинації”, – кажуть автори дослідження”, – кажуть автори дослідження.

Дослідження, проведене у Великобританії під керівництвом Національного інституту досліджень здоров’я в Лестері, показало, що більшість пацієнтів, госпіталізованих через COVID-19, не одужали повністю через п’ять місяців.

Десятьма найпоширенішими симптомами тривалого COVID були: біль у м’язах, втома, фізичне уповільнення, порушення сну, біль у суглобах або набряк, слабкість кінцівок, задишка, біль, короткочасна втрата пам’яті та уповільнення мислення.

Найбільш стійкі та виражені симптоми тривалого COVID мали білі жінки віком до 50 років. Дослідники виявили, що кожен учасник мав в середньому дев’ять постійних симптомів.

Професор Кріс Брайтлінг, професор респіраторної медицини в Університеті Лестера і головний автор дослідження, сказав: “Хоча більшість пацієнтів, які потрапляють у лікарню з COVID-19, є чоловіками, які належать до етнічних меншин, дослідження показало, що ті, хто має найсерйозніші тривалі симптоми, як правило, є білими жінками у віці приблизно від 40 до 60 років, які мають принаймні два хронічних захворювання, такі як астма або діабет”.

Дослідження також виявило потенційний біологічний фактор, який впливає на розвиток симптомів тривалого COVID. Науковці кажуть, що у всіх пацієнтів із такими симптомами, крім тих, хто мав їх найлегші форми, був підвищений рівень С-реактивного білка, що зазвичай асоціюється із запаленням.

З попередніх досліджень відомо, що системне запалення пов’язане з важчим одужанням від усіх різновидів хвороб. Крім того, відомо, що аутоімунні стани, при яких імунна система організму атакує власні здорові клітини, частіше зустрічаються у жінок середнього віку. Це може пояснити, чому саме ця група населення найчастіше страждає від довгого COVID, але щоб підтвердити цей здогад потрібні додаткові дослідження.

Поділись


Новини партнерів