Кожний третій госпіталізований із COVID-19 страждає від його довгострокових наслідків

Принаймні кожен третій пацієнт, госпіталізований із Covid-19, страждає від довготривалих проблем зі здоров’ям, включаючи проблеми з багатьма органами та погіршення психічного здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Огляд, опублікований у понеділок у журналі Nature Medicine, вивчав частоту виникнення симптомів “тривалого” Covid, серед яких найпоширеніші – втома, задишка, тривога, депресія та посттравматичний стресовий розлад.

Автори дослідження заявили, що дані вказують на недооцінену надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я, на яку урядам необхідно звернути більше уваги, щоб знайти ефективні шляхи управління.

“Враховуючи мільйони людей, інфікованих SARS-CoV-2 у всьому світі, довгострокові наслідки для фізичних, когнітивних та психічних аспектів здоров’я ще належить з’ясувати”, – сказав провідний автор дослідження Картік Сегал.

Хоча важкий Covid-19 вражає легені пацієнтів – у багатьох виникають проблеми з диханням – дослідження показали, що вірус також атакує інші органи, що призводить до різних ускладнень, включаючи серцево-судинні захворювання та хронічне запалення.

Сегал та його колеги оглянули дев’ять довгострокових досліджень з Європи, США та Китаю та виявили, що деякі пацієнти повідомляли про численні проблеми з органами через кілька місяців після виписки з лікарні.

Загалом вони виявили, що 30% досліджуваних пацієнтів повідомили принаймні про один симптом, такий як втома, задишка та психічні розлади. Одне дослідження, проведене в Італії на 143 пацієнтах, показало, що майже 90% з них повідомили про тривалі симптоми через 60 днів після того, як вони одужали від початкової інфекції Covid-19.

Найбільш поширеними симптомами були втома (53,1%), задишка (43,4%), біль у суглобах (27,3%) та біль у грудях (21,7%). Загалом, більше половини пацієнтів мали множинні симптоми через 2 місяці після виписки з лікарні.

Три дослідження з Франції, Великобританії та Китаю показали, що 25-30% пацієнтів скаржились на порушення сну через тижні після одужання від Covid-19. Численні дослідження показали, що у 20% пацієнтів посилилась втрата волосся.

Турбують медиків і симптоми, які стосуються психічного здоров’я. З 402 італійських пацієнтів у 56% виявили принаймні один психічний розлад, як ПТСР, депресія чи тривожний розлад. Автори заявили, що приблизно у 30% пацієнтів розвинувся ПТСР після госпіталізації з Covid-19.

За словами науковців, це дослідження показує, що просто виживання після перенесеної інфекції не обов’язково є задовільним для здоров’я результатом. Хоча запобігання смертності залишається найважливішою метою, важливо також зрозуміти, як хвороба впливає на різні органи та забезпечити медичну допомогу пацієнтам навіть через 3-4 місяці після виписки з лікарні.

Поділись


Новини партнерів