Як хропіння може бути пов’язане із серцевим нападом

Інфаркти трапляються, коли артерія, що постачає кров та кисень до серця, перекривається, як правило, згустком крові. Найбільш поширеною причиною утворення тромбів є ішемічна хвороба серця (ІХС) – процес, при якому коронарні артерії засмічуються відкладеннями холестерину. Ці відкладення називаються бляшками. Люди, які хроплять та страждають від апное сну, можуть мати підвищений ризик інфаркту, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Апное сну діагностується, коли ваше дихання зупиняється мінімум на 10 секунд або якщо воно спиняється  принаймні п’ять разів на годину під час сну. Апное сну може знизити рівень кисню в крові, активізувати реакцію “бийся або тікай” та змінити тиск у грудях, коли закриваються верхні дихальні шляхи, створюючи механічне навантаження на серце.

Це може посилити запалення і спричинити нездорові зміни в судинах.

Для зміцнення здоров’я серця людині потрібен повноцінний сон. Нестача нічного відпочинку збільшує ризик серцево-судинних та ішемічних хвороб серця – незалежно від віку, ваги, куріння та фізичних вправ.

Дослідники розуміють, що нестача сну спричиняє порушення основних біологічних процесів, таких як метаболізм глюкози, кров’яний тиск та контроль рівня запалення. Те, що апное сну погіршує стан серця, лише підтверджує, що для підтримки функції цього органу критично необхідний здоровий сон.

За словами Національного інституту серця, легенів та крові, від апное сну страждають мільйони, у більшості випадків їхній стан ніколи не буде діагностовано.

До симптомів апное сну належать гучне хропіння, зупинка дихання уві сні, денна сонливість, постійна втома, часте прокидання від труднощів з диханням чи через потребу у сечовипусканні, біль у грудях під час сну.

Порушення сну виявляють у 47–83% людей із серцево-судинними захворюваннями, у 35% людей із високим кров’яним тиском та у 12-53% людей із серцевою недостатністю, фібриляцією передсердь (серцевий ритм відхилення) та інсультом. Науковці підрахували, що відсутність лікування при апное сну може збільшувати ризик смерті від серцевих захворювань до 5 разів.

Медики рекомендують скинути зайву вагу, щоб полегшити симптоми апное, а також спати на боці. Для того, щоб залишатись у правильній позі, під бік можна покласти подушку. Крім того, варто відмовитись від куріння та зловживання алкоголем.

Поділись


Новини партнерів