5 способів побороти здуття живота

Вдягати приталений одяг після свята живота – на найліпша ідея, і всі ми розуміємо чому. Здуття живота після такого неминуче, і це не лише неестетично, а і створює неабиякий дискомфорт, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Здуття живота, як правило, буває після переїдання та вживання газованих чи алкогольних напоїв. Дискомфорт і відчуття переповненості також пов’язані зі здуттям. Найчастіше здуття викликане порушеннями руху м’язів травної системи або надмірним газоутворенням. Ряд серйозних захворювань, таких як СПК або целіакія, можуть спричиняти здуття живота, але це трапляється у рідкісних випадках.

Ось 5 способів позбутися здуття:

Усуньте всі джерела стресу.

Наш кишечник реагує на сучасний стрес так само, як реагує на справжню небезпеку.

Отже, поки ваш кишечник намагається переробити їжу, яку ви щойно з’їли, стрес примушує ваше тіло відвести кров від кишечника в м’язи. Це частина реакції “бийся або тікай”. В результаті ви можете зіткнутись зі здуттям, порушеннями травлення, болем, нудотою та, інколи, СПК.

Тому ви повинні уникати джерел стресу і обідати не за робочим столом, а у спокійній обстановці.

Уникайте надлишку клітковини.

Нам часто рекомендують збільшити споживання клітковини, якщо ми страждаємо від проблем із травленням. Але надлишок клітковини також може погіршити ваші симптоми.

Якщо ви страждаєте від здуття живота, надто велика кількість клітковини може лише нашкодити вам і погіршити ваш стан. Заміна продуктів з цільного зерна на рафіновані зерна повинна допомогти, але якщо симптоми не полегшились протягом трьох місяців, зверніться до лікаря.

Вживайте пробіотики.

Добавки з корисними кишковими бактеріями можуть сприяти травленню та протидіяти негативному впливу шкідливих бактерій у кишечнику. Дослідження показали, що найефективніше вони протидіють таким симптомам СПК, як здуття, біль і надмірне газоутворення.

Перевірте свій гормональний фон.

У багатьох жінок виникає здуття, коли починається менструація або настає вагітність. У такі періоди рівень прогестерону, який уповільнює травлення, досягає свого піку. Помірні фізичні вправи допоможуть вам позбутися здуття, пов’язаного з гормонами. Також дотримуйтесь здорового раціону і пийте багато рідини.

Підтримуйте рівень вологи в організмі.

Це звучить очевидно, але запор – головна причина здуття живота – може бути спровокований чимось таким простим, як нестача рідини в організмі. Вона може сповільнити роботу травної системи і ускладнити випорожнення кишечника.

Поділись


Новини партнерів