Американські вчені стверджують, що коронавірус міг з’явитись значно раніше, ніж досі вважалось

Згідно з дослідженнями групи американських учених, новий коронавірус, вперше виявлений у місті Ухань у центральній частині Китаю, міг заразити людей вже в середині жовтня 2019 року, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Дослідники Каліфорнійського університету-Сан-Дієго, Університету Арізони та Illumina Inc. зазначили у звіті, опублікованому в четвер у журналі Science, що вірус, можливо, циркулював принаймні два місяці в Китаї, перш ніж китайські органи влади попередили Всесвітню організацію охорони здоров’я про нього в грудні 2019 року.

Хоча ВООЗ ще не опублікувала офіційний звіт про походження SARS-CoV-2, дослідники кажуть, що еволюційний аналіз молекулярного годинника може допомогти простежити першу появу вірусу.

Старшим автором дослідження був Джоель Вертхайм, доцент кафедри інфекційних хвороб та глобального громадського здоров’я в Каліфорнійському університеті.

“Ми застосували коалесцентну теорію, щоб поєднати ретроспективний висновок молекулярного годинника з прямими епідеміологічними моделюваннями і визначити, як довго SARS-CoV-2 міг циркулювати до часу останнього спільного предка”, – йдеться у звіті.

“Наші результати визначають період між серединою жовтня та серединою листопада 2019 року як правдоподібний інтервал, коли перший випадок зараження SARS-CoV-2 зафіксували у провінції Хубей”, – додають вчені.

Молекулярний годинник – це метод, який визначає швидкість мутації генів, яку слід визначити, коли дві або більше форми життя відділяються одна від одної. У випадку коронавірусу спільний предок усіх штамів SARS-CoV-2 з’явився до листопада, стверджують науковці.

Але Майкл Воробей з Університету Арізони заявив, що перші випадки захворювання, швидше за все, виникли ще за кілька днів, тижнів чи навіть місяців до появи спільного предка. Доктор Воробей – співавтор дослідження, професор екології та еволюційної біології.

Вчені також використовували епідемічне моделювання для розуміння ранньої фази пандемії. Згідно результатів моделювання, тільки 29,7% епідемій змогли стати “самопідтримуваними”. Решта 70,3% епідемій зникли самі по собі.

Поділись


Новини партнерів