Чому важливо виявити глаукому на ранній стадії

Зір – одне з найважливіших сенсорних відчуттів для людини, оскільки 80% інформації сприймати ми сприймаємо через зір. Це робить очі чи не найважливішим органом, і всі ми маємо дбати про них. Різні фактори впливають на здоров’я очей і можуть призвести до розвитку їх хронічних захворювань. Глаукома – одне з таких захворювань, пов’язане з сильним пошкодженням зорового нерва. Якщо глаукому не виявити на ранній стадії та не лікувати, це може призвести до втрати зору, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Глаукома – це стан, який виникає в результаті аномально високого тиску всередині ока. З часом цей підвищений тиск пошкоджує тканини зорового нерва, що в кінцевому підсумку призводить до втрати зору. Та цьому можна запобігти, якщо виявити її на ранній стадії.

Причини збільшення внутрішньоочного тиску можуть бути різними у різних людей. Часто глаукома буває спадковою, люди, які страждають від далекозорості, короткозорості чи діабету, мають значно більший ризик її розвитку.

У дуже небагатьох випадках глаукома може бути викликана тупим пошкодженням ока, важкою очною інфекцією або будь-яким іншим запальним станом. Частіше її діагностують у людей, старших за 40 років.

Існують різні види глаукоми, які мають різні симптоми та різні стадії. 3 основні види глаукоми: відкритокутова, закритокутова та вторинна глаукома.

Більшість людей не можуть визначити симптоми на ранній стадії, оскільки їх можна прийняти за інфекцію або незначне погіршення зору. Ось деякі загальні симптоми глаукоми:

  • Ви бачите кільця та ореоли навколо вогнів: Людина, яка страждає на глаукому, на ранніх стадіях може бачити ореол, як кільця навколо вогнів та зображень. Це дуже поширений і важливий симптом захворювання.
  • Раптове помутніння зору. Цей симптом частіше виявляється у немовлят, які страждають на глаукому.
  • Почервоніння очей: ​​На ранніх стадіях глаукоми очі стають червоними, і цей симптом часто приймають за ознаку очної інфекції.

На даний час ефективного лікування глаукоми не існує. Та ви можете запобігти повній втраті зору, якщо зробите такі кроки:

  • Раннє виявлення: глаукома – це стан, коли тиск всередині ока наростає, що призводить до втрати зору. Отже, важливо регулярно перевіряти стан очей, інтервали між оглядами мають бути не більші за 6 місяців. Особливо критично це для людей, які мають близьких родичів, що страждають на глаукому.
  • Захистіть свої очі: коли в родині є анамнез глаукоми або якщо у людини слабкий зоровий нерв, їй слід звернути увагу на захист очей від будь-яких травм або тривалого впливу екранів.
  • Зменшіть використання подразників: Варто уникати потенційних подразників, наприклад макіяжу очей, або застосовувати їх з особливою обережністю. Ці подразники можуть викликати свербіж очей, і через це зростає ризик їх травмування.
Поділись


Новини партнерів