Які ефекти, крім зниження артеріального тиску, може запропонувати дієта DASH

Протягом років приходить мода то на один, то на інший тип дієт. Була дієта Аткінса, середземноморська дієта, кетогенна дієта, веганська дієта, дієта доктора Дікшита, інтервальне голодування тощо. Існують тисячі видів дієт. Одні люди намагаються схуднути, тоді як інші – набрати вагу. Існують також спеціальні раціони для зниження рівня холестерину чи підтримки здорового артеріального тиску, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дієта – це чіткий фіксований план харчування, де вид та кількість споживаної їжі планується з певною метою.

На даний момент однією з найпопулярніших дієт є дієта DASH. DASH розшифровується як “Дієтичні підходи до зупинки гіпертонії” (“Dietary Approaches to Stop Hypertension”). За даними Американського національного інституту серця, легенів та крові, дієта DASH, очолила рейтинг дієт для здоров’я серця та здорового харчування. Оскільки ця дієта вимагає вживання їжі з низьким вмістом нездорових жирів та доданого цукру, а також обмеження розміру порцій, вона може допомогти у схудненні.

Вперше дієту DASH було представлено на засіданні Американської кардіологічної асоціації в 1996 році, а згодом опубліковано в New England Journal of Medicine в 1997 році.

Її випробовували за участі 456 людей, які дотримувались різних дієт, призначених їм випадковим чином. Автори припустили, що раціон, який включає різноманітні багаті на поживні речовини, що допомагають знизити показники АТ, продукти буде більш ефективним, ніж вживання окремих поживних речовин із добавок або ж обмежувальна дієта.

Виявилось, що результати від дотримання дієти DASH були подібними до результатів вживання ліків від гіпертонії.

Результати цього знакового дослідження забезпечили значну частину наукової основи для оновлення американських дієтичних рекомендацій у 2010 році. Ця дієта сьогодні широко відома, як гнучкий і збалансований план харчування, який допомагає створити здоровий для серця спосіб харчування на все життя.

У загальному рекомендації дієти DASH базуються на збільшенні споживання цільного зерна, фруктів та овочів, які містять калій, магній, кальцій, клітковину та білки; включенні у раціон нежирних молочних продуктів, риби, птиці, бобових, горіхів і рослинних олій; обмеженні споживання насичених жирів і цукру. Часто рекомендують замінити 10% вуглеводів, які ви споживаєте протягом дня, на білок або ненасичені жири.

Важливо, що дієта DASH не вимагає повного виключення з раціону жодної з груп продуктів. Залежно від ваги тіла та індивідуальних потреб організму, дієта DASH  може передбачати споживання 1200, 1400, 1600, 1800, 2000, 2600 або 3100 калорій на день.

Поділись


Новини партнерів